Hlavní obsah

Zahraniční dělníci nemají o odbory zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dělníci ze zahraničí, kteří pracují na českých stavbách, neprojevují vůbec zájem o služby odborů. Neobracejí se na ně dokonce ani se stížnostmi či žádostmi o pomoc, uvedl předseda odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv. Zároveň však připustil, že organizování cizích zaměstnanců ani není pro české odbory prioritou.

Článek

"Snažíme se oslovit i zahraniční dělníky, ale moc se nám to nedaří," uvedl šéf odborů. Například z Ukrajiny bylo v řadách stavebních odborů v posledním období maximálně několik desítek lidí. Sdružování pracovníků z nečlenských zemí EU však pro odbory ani v budoucnosti nebude úkolem číslo jedna. "Vždycky budeme samozřejmě hájit především české zaměstnance a zaměstnance z EU," řekl Antoniv.

Odbory se podle něj nestaví proti tomu, aby se nedostatek zaměstnanců ve stavebnictví řešil dalším přísunem zahraničních pracovníků. Trvají však na tom, aby měli rovnoprávné podmínky s domácími dělníky. Jedná se zejména o to, aby měli běžné pracovní smlouvy, nebo aby se na ně vztahovaly výsledky kolektivního vyjednávání.

"Nevěříme zprostředkovatelským agenturám, i když nám stále tvrdí, že nejsou všechny špatné. Raději bychom byli, kdyby zahraniční pracovníky zaměstnávaly přímo naše firmy," vysvětlil předák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám