Hlavní obsah

Žádné sci-fi. Izraelci vyvinuli technologii, která „vidí“ skrz zeď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumníci ze společnosti Camero-Tech, která sídlí v Izraeli, přišli s umělou inteligencí nové generace. Prototyp radaru jménem Xaver 1000 zvládne zase o něco lépe „vidět“ skrz zdi, systém využívaný izraelskou armádou totiž pracuje s algoritmy ke sledování cílů za zábranou. Dokáže určit, zda sledovaný objekt sedí, stojí nebo leží a rovněž zda se jedná o dospělé, děti či zvířata.

Foto: Camero-Tech

Radar Xaver 1000 dokáže „vidět“ skrz zeď.

Článek

Nová izraelská vojenská technologie, kterou uživatelé umístí přímo na zeď, umožňuje detekovat objekty a lidi za stěnami v reálném čase, a to díky pokročilému sledovacímu algoritmu založenému na umělé inteligenci, jak informoval server Business Insider.

Americký systém HIMARS ve službách Ukrajiny už kosí ruské cíle

Evropa

Vysoce výkonné přenosné zařízení má poskytovat ozbrojeným složkám, policii, zpravodajcům i záchranářům „bezkonkurenční schopnosti“. Podle webu Interesting Engineering byli předchůdci verze radaru Xaver 1000 nasazeni k akci ve více než 50 zemích světa.

„Radary Xaver poskytují významné schopnosti v oblasti shromažďování informací, protiteroristických aktivit, záchrany rukojmích, protidrogových zátahů a mnoha dalších operací a misí,“ shrnula společnost Camero-Tech.

Američané testují nový „kouřostroj“. Má vojáky učinit neviditelnými

Věda a školy

Nejnovější model, Xaver 1000, je vybaven systémem sledování živého cíle na základě umělé inteligence a vlastní 3D technologie, která umožňuje detektovat lidi nebo statické objekty za zdmi a jinými překážkami.

Obrazy živých objektů ve vysokém rozlišení odhalí až na takové úrovni, že lze poznat, jestli cíl stojí, sedí nebo leží. Pozná se pak i to, zda se jedná o dospělého člověka, dítě či zvíře.

Rádiové vlny procházející stěnami

Radar je podle serveru listu The Daily Mail „navržen jako diamant“ se čtyřmi klapkami, které se otevírají směrem ven. Může jej –⁠ při zmíněném připevnění na stěně –⁠ obsluhovat jeden člověk. Uprostřed je zhruba 25centimetrový dotykový displej s navigačním systémem, který umožňuje prohledávat místnost a zjistit, co se uvnitř může skrývat. Umí zaznamenat a přehrávat data.

„Technologie využívá rádiové vlny, které jsou schopné procházet stěnami (jako signály mobilních telefonů a wi-fi). Ale jak víme, dokonce i signály mobilů a wi-fi slábnou, když se vzdalují od vysílací věže či přístupového bodu. Radarové signály jsou stejné: mohou procházet zdmi, ale jsou příliš slabé na to, aby přesně zobrazily nebo i reálně viděly cokoli v interiéru,“ cituje Daily Mail vysvětlení firmy.

Archeologové odhalili římské město, do země ani nekopli

Věda a školy

„To, co se jeví jako černobílý optický satelitní snímek, je ve skutečnosti vizuální reprezentace radarových dat –⁠ odraz rádiových vln proti zemskému povrchu a umělým objektům,“ doplnili vědci.

Reklama

Výběr článků

Načítám