Hlavní obsah

Archeologové odhalili římské město, do země ani nekopli

Novinky,

Antické římské město Falerii Novi se kdysi rozkládalo v údolí řeky Tibery zhruba 50 kilometrů od Říma, časem však skončilo doslova pohřbené pod zemí. Nyní si na ně zaměřili britští a belgičtí odborníci s využitím pokročilého radaru schopného pronikat hluboko pod zem. Podle nové studie, kterou zmiňuje například zpravodajská stanice CNN, objevili „úžasné detaily“.

Podzemní radar odhalil v Itálii město z dob starého ŘímaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Archeologové nemuseli převrátit jediný kámen, protože speciální zařízení Ground Penetrating Radar (GPR) umístěné na malé čtyřkolce jim ve spolupráci se satelitní navigací umožnilo „vidět“ skrze vrstvy půdy do hloubky.

Dokonce byli schopni odhalit, jak se město vyvíjelo od časů, kdy bylo postaveno, tedy od roku 241 před naším letopočtem, až do doby, kdy bylo opuštěno v raném středověku na přelomu 7. a 8. století.

Foto: AFP PHOTO / L. VERDONCK / UNIVERSITY OF CAMBRIDGE, Profimedia.cz

Radar GPR odhalil obrysy budov starověkého města Falerii Novi.

Radar pomohl pod povrchem, kde je nyní na povrchu převážně nezastavěné travnaté území, identifikovat amfiteátr či lázeňský komplex, dále chrámy i jiné památky včetně trochu záhadné, možná náboženské budovy s kolonádou, dále tržiště, obchody či rozlehlou starověkou – a poměrně důmyslně předem naplánovanou – vodovodní síť.

Město dosahující ani ne poloviny rozlohy Pompejí mělo ve své době podle odborníků kolem 3000 obyvatel.

Vedle zmapování celého starověkého města se vědci zaměřili i na popis malé, méně než kilometrové oblasti. Radarová technika byla tak účinná, že jim poskytla obrovské množství dat, vyhodnocení výsledků pak zabralo podle agentury Reuters zhruba čtyři měsíce.

„Míra detailů, jaké naše práce poskytuje, ukázala, jak tento typ průzkumu může přinést revoluci v archeologických průzkumech městských lokalit,“ poznamenal jeden z autorů studie, profesor Martin Millett z britské Univerzity v Cambridgi.

Podle něj i kolegů z belgické Univerzity v Gentu není pochyb, že daná technologie zásadně změní způsob, jak chápat římskou urbanizaci.

Foto: AFP PHOTO / L. VERDONCK / UNIVERSITY OF CAMBRIDGE, Profimedia.cz

Radar GPR odhalil obrysy budov starověkého města Falerii Novi.

Server The Daily MailI připomíná, že i bez ohledu na toto nové pátrání je Falerii Novi slušně prozkoumanou starořímskou lokalitou. Již v minulosti poskytla všemožné nálezy, nicméně vykopána byla jen část města, zatímco většina zůstávala pohřbena.

Římané vypudili Falisky

Historie města sahá až k době konfliktu mezi Římany a Falisky, kteří obývali severní části oblasti Latium (dnešní italský region Lazio). Řím nakonec porazil domorodce v roce 241 před naším letopočtem a zmocnil se jejich zbraní, otroků a většiny jejich území.

Vědci znají podobu římského legionáře z Moravy

Věda a školy

Původní město Falerii na jihu bývalé Etrurie bylo zničeno a Římané zde pokračovali zhruba tisíciletou nadvládou, zatímco Faliskové i jejich jazyk blízký latině (tito Italikové hovořili tzv. falištinou) vymřeli do jednoho století poté. Po zboření Falerii postavili Římané nové město vzdálené jen pět kilometrů od toho původního.

„Náhradní“ město pojmenované jednoduše Falerii Novi bylo opuštěno kolem roku 700 n. l., kdy oblast po zániku takzvané Západořímské říše poněkud upadala.

K zániku Západořímské říše, zatímco Východořímská neboli Byzantská říše (k rozdělení římského impéria došlo v roce 395) se sídelním císařským městem Konstantinopolí nadále prosperovala, došlo oficiálně roku 476, kdy germánský vůdce Odoaker sesadil z trůnu posledního římského císaře Romula Augusta, vlastně nelegitimního a mladičkého panovníka, za kterého vládl otec Orestes. Daný rok 476 je historiky pokládán i za konec starověku a počátek středověku, Z města Říma se pak začalo stávat zejména papežské centrum.

Původní město Falerii, respektive jeho nástupnické osídlení, v jiné podobě existuje opodál dodnes - jako Civita Castellana. Znovu obydleno bylo před rokem 1000, už z roku 994 existuje zmínka o tomto jeho novém názvu, který lze přeložit jako „Hradní město“.

Reklama

Související články

Nejstarší kresbě v ČR je 7000 let

Černé čáry na velkém kameni, kterému se přezdívá kvůli jeho podobě Mozek, jsou nejstarším výtvarným jeskynním dílem v Česku. Leží v Hlavním dómu Kateřinské...

V lese našli zlatý šperk z dob Říma

Mimořádně cenný zlatý nákrčník z třetího století našeho letopočtu, kdy střední Evropu obýval germánský kmen Markomanů, postrach Římské říše, se podařilo najít...

Výběr článků

Načítám