Hlavní obsah

Naděje na bílé Vánoce je minimální, El Niňo se protáhne až do jara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimatický jev El Niňo vydrží nejméně do dubna 2024 a bude po celou dobu přispívat k nárůstům teplot. Jev, který peruánští námořníci pojmenovali kvůli jeho výskytu kolem Vánoc podle španělského výrazu El Niňo de Jesús, česky Ježíšek, tak zřejmě způsobí, že naděje na bílé Vánoce v našich zeměpisných šířkách mimo nejvyšší hory budou minimální.

Foto: windy.com

Vzdušné proudy nad Evropou ve čtvrtek večer.

Článek

Světová meteorologická organizace (WMO) ve své tříměsíční prognóze do ledna 2024 počítá v souvislosti s jevem s nadprůměrnými teplotami pro téměř všechny pevninské oblasti Země včetně severní polokoule, tedy i Evropy. Naděje na bílé Vánoce je tak zřejmě minimální.

Meteoroložka Dagmar Honsová potvrdila, že nynější predikce očekávají v následujících třech měsících teploty o 1 až 2 stupně vyšší, než jsou dlouhodobé průměry.

Americké vládní Centrum pro klimatické předpovědi (CPC) dokonce uvedlo, že s 80procentní pravděpodobností El Niňo potrvá na severní polokouli, a bude tak příčinou zvýšených teplot vzduchu až do konce května.

Podmořská sopka vyvrhla obrovské množství oxidu siřičitého

Svět

Zvýšené srážky související s jevem očekávají meteorologové v oblastech Afrického rohu, jihoamerické řeky Río de la Plata, jihovýchodu Severní Ameriky a v Pacifiku podél rovníku.

Naopak úbytek srážek má El Niňo způsobit mimo jiné v severní části Jižní Ameriky, v Austrálii a v jihovýchodní Asii.

Honsová doplnila, že vliv meteorologického jevu lze očekávat především v příštím roce, který by se tak mohl stát ještě teplejší než končící rok 2023. Připomněla v této souvislosti i výbuch podmořské sopky Tonga z listopadu 2022, kdy se do atmosféry dostalo množství sopečných plynů a popela. Některé studie ukazují, že masivní erupce ovlivnila letošní klima.

Nejteplejší rok

Program EU pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus oznámil, že letošek bude téměř jistě nejteplejším rokem v historii měření. V dosavadním letošním kalendářním roce, tedy od ledna do října, byla průměrná globální teplota nejvyšší v historii měření. Byla o 0,10 stupně vyšší než v prvních deseti měsících roku 2016, který je dosud nejteplejším zaznamenaným kalendářním rokem.

Letošní rok bude nejteplejší vůbec, říjen byl rekordní

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám