Hlavní obsah

Z Británie má příští rok poprvé odstartovat raketa do kosmu, vynese satelity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ze základny na britských Shetlandských ostrovech zřejmě už příští rok odstartuje do vesmíru raketa soukromé společnosti Skyrora, která má na oběžnou dráhu dopravit družice. Firma uzavřela dohodu s provozovatelem vesmírného střediska SaxaVord, které funguje na místě dřívější základny britského letectva. Z britského území se dosud žádná raketa do vesmíru nevznesla, připomněl deník The Times.

Foto: Skyrora

Ze základny na britských Shetlandských ostrovech zřejmě už příští rok odstartuje do vesmíru raketa soukromé společnosti.

Článek

Ostrov Unst, který je nejsevernější částí Shetlandských ostrovů a nejsevernějším obydleným územím Spojeného království, je domovem zhruba šesti stovek stálých obyvatel.

V budoucnu by se ale ostrov s rozeklanými útesy, kde dříve hlavní obživu představoval lov sleďů, mohl stát kosmodromem. Společnost Skyrora se sídlem ve skotském Edinburghu odtamtud do roku 2030 plánuje celkem 16 startů.

Severněji než Petrohrad

Bývalá základna RAF Saxa Vord nedaleko stejnojmenné vesnice po druhé světové válce sloužila jako radarová stanice, odkud byl sledován pohyb sovětských letadel. Leží severněji než Petrohrad. Britská armáda ji uzavřela v roce 2006.

Ruská raketa vynesla další družice OneWeb pro síť, která umožní přístup na internet

Věda a školy

„Nijak jsme se netajili ambicí být první společností, která odstartuje z britské půdy, takže je pro nás uzavření dohody o startech s provozovatelem vesmírného střediska SaxaVord senzační zpráva,“ přiznal šéf firmy Skyrora Volodymyr Levykin.

Společnost loni ve Skotsku otestovala svou raketu XL, konkrétně její třetí stupeň. Na oběžnou dráhu má zvládnout vynést náklad těžký až 315 kilogramů. Celý stroj je 23 metrů dlouhý, napsal list The Scotsman.

Foto: Profimedia.cz

Malý test rakety Skylark Nano

Předtím ještě pokusně vyslali do výšky šesti kilometrů dvoumetrovou „raketku“ Skylark Nano.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám