Hlavní obsah

Yetti byl zřejmě jen himálajský medvěd, zjistili vědci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární himálajský yetti, severoamerický bigfoot. Všude na světě existují příběhy o obrovských, lidem podobných bytostech žijících v divočině. Obzvlášť sněžný muž yetti zanechal velkou stopu v tibetském a nepálském folklóru. Zatím nejpřesnější analýzy DNA vzorků údajného yettiho však prokázaly, že pocházejí z tamních velkých medvědů. A také psa.

Foto: Profimedia.cz

Himalájský hnědý medvěd. Některé vzorky domnělého sněžného muže pocházejí právě z tohoto živočicha.

Článek

Informoval o tom server International Business Times. Yetti je označení neznámého druhu dvounohého hominida, který se má vyskytovat v pohoří Himálaje. Existence nikdy nebyla spolehlivě prokázána, což se nastalo ani nyní. Přesto bude nejen místní obyvatele či turisty, ale pravděpodobně i seriózní badatele, fascinovat nadále.

Ze známých zvířat

Nová studie, zveřejněná v britském odborném časopise Proceedings of the Royal Society B, píše o zjištěních analýzy DNA z devíti vzorků z údajného yettiho. Z devíti vzorků patřil jeden psovi, dalších osm pocházelo ze tří druhů medvědů - asijského černého, himálajského hnědého nebo tibetského hnědého.

„Není to sice poprvé, co se provedla genetická analýza takových vzorků, ale žádná z předchozích nebyla tak přesná,“ poznamenala dle serveru International Business Times vedoucí výzkumného týmu Charlotte Lindqvistová z americké státní university v Buffalu.

Pozůstatky, které zkoumala se svými kolegy z Francie, Norska a Pákistánu, zahrnovaly kupříkladu vzorek kůže z tlapy, který byl uložen jako památka v klášteře. Ukázalo se, že pochází z asijského černého medvěda.

Vzorky shromáždila filmová společností, která točila dokument na toto téma. Zdroje zahrnovaly mumifikovaná zvířata nalezená v klášterech, vlasy shromážděné kočovnými pastevci či kost poskytnutou léčitelem.

BEZ KOMENTÁŘE: V Rusku prý natočili yettiho

Tým také podle deníku The Guardian pro srovnání analyzoval 15 dalších vzorků ze zoologických zahrad, národních parků a muzeí, z nichž většina byla z himálajských hnědých medvědů.

„Údajní yettiové z Tibetské náhorní plošiny se shodovaly s tibetskými hnědými medvědy, ti ze západních Himálají s himálajským hnědým medvědem. Ti v mírně nižší nadmořské výšce by mohli být asijští černí medvědi,“ dodala Lindqvistová.

Jde tedy o živočichy, kteří jsou již vědcům známí.

Samostatná evoluce asijských medvědů

„Naše zjištění naznačují, že biologické základy legendy o yettim lze nalézt u místních medvědů. Studie demonstruje, že genetika by měla být schopna odhalit jiné, podobné záhady,“ pokračovala vědkyně.

Výzkum rovněž osvětlil, jak se vyvinuli asijští medvědi. Himálajští hnědí medvědi se od počátku své evoluční historie odchylují od jiných hnědých. Asijský hnědý medvěd má blízké společné předky se svými příbuznými v Americe a Eurasii.

Himálajský hnědý se oddělil od svých bratranců před 650 tisíci lety, a to během rozšiřování výskytu ledovců. Tato skutečnost, v kombinaci s hornatou krajinou, mohla izolovat daný druh od ostatních, což vedlo k jeho samostatné evoluční cestě.

Jsem si jistá, že legenda a mýtus budou žít nadále. Nikdy nemůžeme s jistotou dokázat, že něco neexistuje
Charlotte Lindqvistová, vědkyně<br />

Ačkoli se tedy nezjistila existence sněžného muže, analýza DNA vrhla nové světlo na vývojový rodokmen medvědů, jsou spokojení vědci.

Není totiž bez zajímavosti, že dva vzorky z Bhútánu a indických Himálají byly záhadnější. Vědecký tým navrhl, že mohou pocházet z neznámého druhu medvěda, případně potomka z hybridu polárního a hnědého medvěda. Lindqvistová o tom nicméně pochybovala – a ukázalo se, že měla pravdu.

„Z devíti vzorků se osm z nich shodovalo s místními medvědy, které se dnes v oblasti nacházejí,“ vysvětlila Lindqvistová pro The Guardian s tím, že devátým vzorkem byl zub psa z vycpaného yettiho v muzeu.

Není prokázáno, že yetti neexistuje

Vědkyně ale každopádně pochybuje, že studie bude posledním slovem. „Jsem si jistá, že legenda a mýtus budou žít nadále. Nikdy nemůžeme s jistotou dokázat, že něco neexistuje,“ uzavřela Lindqvistová.

Zakladatel britské neziskové organizace Centre for Fortean Zoology Jonathan Downes s ní souhlasí. „Domnívám se, že stále existuje možnost, že se v oblasti vyskytují neznámé druhy vyšších primátů, které stále čekají na objevení,“ přidal se podle listu The Guardian.

Yetti, pokud tedy existuje, tak zůstává nadále nepolapitelný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám