Hlavní obsah

Studium na druhé straně zeměkoule

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austrálii navštíví každý rok 180 tisíc studentů z více než 80 zemí světa. Z České republiky a ze Slovenska se vydává k protinožcům každoročně okolo dvou tisíc studentů. Ti, kteří se vracejí, jsou nadšeni a Austrálii dále doporučují svým známým.

Článek

Důvodem jsou také nízké náklady na studium. Školy jsou levnější než v Anglii, Irsku nebo USA. Dalším motivem je exotické prostředí, které však kvůli extrémním teplotám může být i nepříjemné. Češi bývají v Austrálii spokojeni, mnoho studentů si po dokončení školy svůj pobyt prodlužuje, a někteří dokonce získávají v Austrálii trvalý pobyt.

Co se týče výše prostředků čerpaných z hrubého domácího produktu na vyšší vzdělání, patří Austrálie mezi přední země OECD. Velkou měrou se na tom podílejí jazykové instituce, kterých je zde k dispozici přes 170. Jazykové školy nabízejí kurzy intenzivní angličtiny, obchodní angličtiny, přípravu na všechny Cambridge zkoušky, přípravu na IELTS, TOEFL nebo akademickou angličtinu.

Angličtina je důležitá

Jarka Maryšlerová, která má zkušenosti se studiem v Austrálii, doporučuje ostatním, aby si vybrali hlavně kvalitní školu. "Na škole rozhodně nešetřete a maximálně se na studium připravte," radí. V Čechách se nám zdají ceny australských škol vysoké. V Austrálii si ale poměrně rychle vyděláte a výši školného uvidíte z jiné perspektivy.

Změnit školu jde na místě jen těžko. Jarka zažívala zprvu problémy s angličtinou. "Až na pár soukromých hodin jsem angličtinu nikdy nestudovala a mám velké problémy," netajila Jarka po příjezdu k protinožcům. Angličtinu se sice budete v Austrálii učit, ale potřebovat ji budete hned po příjezdu při shánění ubytování a práce.

Velká konkurence v Sydney snižuje ceny

Kromě jazykových škol lze u protinožců studovat i školu odbornou. Odborná škola v Austrálii se může přirovnat k vyšší odborné škole u nás. Forma studia je podobná jako na našich univerzitách s tím rozdílem, že zkoušky jsou vždy písemné. Odborné školy najdete v celé Austrálii. Školné bývá okolo 5000 AUD (australský dolar se pohybuje pod hranicí 16 korun) za semestr s výjimkou Sydney. Velká konkurence odborných škol v Sydney udržuje ceny okolo 2000 až 2500 AUD za semestr.

Také docházka je přizpůsobena potřebám studenta - školu je možno navštěvovat pouze v ranních, odpoledních nebo večerních hodinách. Mezi běžně nabízené obory na těchto školách patří informační technologie, obchod a marketing, cestovní ruch, účetnictví či pečovatelství.

Austrálie má v současnosti čtyři desítky univerzit, z toho pouze minimum je soukromých. Semestr na australské univerzitě vychází na 5000 až 6500 AUD. Na australské univerzity se nedělají přijímací zkoušky, stačí prokázat středoškolské vzdělání a dostatečné jazykové schopnosti. Student může v Austrálii například pokračovat v inženýrském studiu, pokud v ČR dokončil bakalářské vzdělání, nebo dokonce zažádat o uznání předmětů, které již prokazatelně vystudoval v ČR.

Převzato z časopisu StudentIN

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám