Hlavní obsah

Studenti zveřejnili na webu sliby politiků, chtějí je splnit do půl roku

Novinky, mnu, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S iniciativou Inventura demokracie přišli studenti vysokých škol 17. listopadu loňského roku. Politiky oslovili s přáním naplnění čtyř požadavků k dvacátým narozeninám demokracie v listopadu 2009. Po půlroce od zahájení iniciativy mají studenti za sebou několik schůzek s politiky, kteří před kamerou přislíbili, že budou usilovat o odstranění legislativních absurdit.

Článek

Studenti požadují odstranění čtyř legislativních absurdit, které podle nich ve vyspělé demokracii nemají co dělat. Konkrétně jde o odstranění zbytnělé poslanecké a senátorské imunity, o zamezení legislativním přílepkům, regulaci lobbingu a změnu způsobu obsazování mediálních rad.

Studenti by se rádi dočkali splnění svých požadavků do zahájení oslav dvacátých narozenin české demokracie 17. listopadu 2009. „Nechtěli jsme se zastavit jen u plané výzvy. Snažíme se proto s kamerou v ruce navštěvovat politiky, kteří mají na jednotlivá témata výzvy největší vliv,“ upřesnil Jakub Bachtík z iniciativy Inventura demokracie, co studenti konkrétně dělají proto, aby se dočkali splnění svých požadavků. 

Studenti již navštívili poslance Marka Bendu a Evu Dundáčkovou či senátory Jiřího Pospíšila, Soňu Paukrtovou nebo Jaroslava Kuberu. Poslankyně Dundáčková slíbila podat návrh na omezení imunity, přičemž poslanec Benda zrušení doživotní imunity podpoří. Senátorka Paukrtová zase přišla s návrhem zamezujícím poslaneckým přílepkům.

Sliby politiků jsou zveřejněny na webu

Postupně se studenti chystají na schůzky s dalšími politiky, například i s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem. Studenti videozáznamy ze setkání s politiky pravidelně zveřejňují na stránkách www.inventurademokracie.cz.

Kromě schůzek s politiky pořádají i kulturní akce, textové dílny či cyklus debat s významnými osobnostmi o problémech současné demokracie.

Reklama

Výběr článků

Načítám