Hlavní obsah

Soukromé školy jsou v mnohém o krok napřed

Novinky, Martin Singr, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soukromé střední školy se u nás těší stálému zájmu rodičů i samotných studentů. Pro mnohé však stále představuje na privátních školách překážku školné, které se na prestižních institucích pohybuje v řádech desítek a v ojedinělých případech i stovek tisíc za půl roku.

Článek

Soukromé školy již nejsou výsadou jen bohatých. Většina škol má nadační fondy, které talentovaným dětem ze sociálně slabších rodin pomáhají finančně zajistit důstojné studium na dané škole. To v praxi znamená, že nadané děti mohou studovat prestižní školu i přes špatnou finanční situaci v rodině.

Dalším, na většině privátních středních škol již překonaným, mýtem je, že si na těchto školách rodiče pouze zaplatí maturitu. Na soukromá gymnázia je již často podmínkou dobrý prospěch ze základní školy a i na specializovaných školách nevezmou všechny uchazeče o studium. Z těchto škol se pak pochopitelně většina studentů hlásí na vysoké školy.

Předpoklady mají ve většině případů lepší, než studenti veřejných škol a to zejména proto, že na soukromých školách mají studenti oproti školnému jisté výhody. Mezi ty patří nižší počet žáků ve třídě, kdy má učitel lepší kontakt třeba s deseti žáky než se třiceti ve státní škole. Z tohoto přístupu vyplývá rodinné prostředí školy, kdy studenti oslovují vyučující křestními jmény a někde mohou i rodiče navštěvovat hodiny.

Lákadlem je rozšířená nabídka jazyků 

Další výhodou, proč se někteří rodiče rozhodnou právě pro privátní školu, je rozšířená výuka jazyků – zejména tedy širší spektrum nabízených jazyků a zpravidla také širší nabídka doplňkových aktivit jakým jsou třeba školy v přírodě, sportovní kurzy, lyžařské výcviky, zájezdy k moři a podobně.

Na některých školách jsou uplatňovány alternativní metody výuky, ale není se čeho bát. Školy musí mít Ministerstvem školství schválený učební plán, a tak by se nemělo stávat, že by netradiční metody výuky přinesly více škody než užitku.

Pochopitelně má většina škol lépe vybavené učebny, počínaje lepšími počítači v učebnách a konče moderními tabulemi či diaprojektory ve třídách. To však souvisí s jejich relativní novotou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám