Hlavní obsah

Právo: Kde a za kolik studovat v zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě teď je ideální čas začít se zajímat o možnosti studia v zahraničí. Ve čtvrtek 17.3. poradí mimořádná příloha Práva, kde hledat příležitosti, stipendia a s jakými náklady je třeba počítat.

Foto: Daniel Sýkora

Předání elektrokol ve Žlutých lázních

Článek

Nejvýhodnější cestou, jak studovat v jiném státě Evropské unie, je pro posluchače vysokých a vyšších odborných škol program EU Erasmus.

Studenti se mohou dostat na stáž do některého státu Unie na tři až 12 měsíců. Na každý měsíc v průměru dostanou stipendium 350 eur. To je ovšem o zhruba 100 eur méně než dříve. V některých zemích s ním nelze vyjít. Přesto patří k nejvyužívanějším programům pro studium v zahraničí.

Obvykle musí člověk ze svého zaplatit 100 až 350 eur měsíčně v závislosti na cenových poměrech v daném státě. Vyjede-li student do "levnější" země na tři měsíce, je nucen si v přepočtu opatřit z vlastních zdrojů celkem ještě devět až deset tisíc korun. Rozhodne-li se pro roční stáž v dražším státě, jako je třeba Velká Británie, Francie nebo Dánsko, vyžádá si celkem jeho pobyt v zahraničí, nepočítaje v to stipendium od Erasma, až 130 tisíc korun.

Máte-li zájem vycestovat na stáž už letos na podzim, je nejvyšší čas obrátit se na zahraniční oddělení své školy. Více informací o Erasmu lze získat u koordinátorů, kteří pracují přímo na našich univerzitách. Kontakt na ně získáte na studijních či zahraničních odděleních.

Loni s programem Erasmus vyjelo do světa přes tři a půl tisíce našich vysokoškoláků. Vede Německo, následuje Francie a Velká Británie. Nejdražší pobyty jsou v zemích Skandinávie, ve Velké Británii a Francii.

Ze zpráv studentů vyplývá, že v podstatě bez problémů vše probíhá v severských státech, Rakousku a Německu. Téměř všude platí, že je třeba si v dostatečném předstihu zajistit ubytování a zvážit nabízené možnosti (kolej či pronájmy), neboť se značně liší v cenách.

Naopak s obtížemi se musí posluchači vypořádat například ve Španělsku, Itálii, Řecku a Portugalsku. Problémy se týkají třeba laxnosti úřadů, horšího přístupu k internetu a slabší znalosti angličtiny či to, že se méně používá i na univerzitách při výuce.

Více informací z jednotlivých zemí EU se dozvíte v mimořádné příloze Studium v zahraničí, která vychází v Právu ve čtvrtek 17.března.

Mimořádná příloha Práva: Studium v zahraničí

:. Praktické zkušenosti ze zemí EU

:. Jak kde vyjdete s Erasmem

:. Jak se v EU shání a kolik stojí ubytování

:. Za kolik vycestovat do světa

:. Podrobnosti o studiu ve Francii a USA

:. Kde všude hledat příležitosti

:. Přehled užitečných www adres

Související témata:

Výběr článků

Načítám