Hlavní obsah

Praktické zkušenosti ze zemí Unie

Novinky, Pavlína Röslerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdrojem informací v následujícím článku jsou zkušenosti studentů, kteří se účastnili programu Erasmus. Souhrnné poznatky zpracovala kancelář Socrates. Získáte odpovědi na otázky: Jak se shání a kolik stojí ubytování? Kde si založit účet, přístup k internetu a průběh vyučování...

Foto: archiv SDH Bušín

Malé návštěvníky tradičně baví divadelní představení. Na snímku Divadélko s radostí.

Článek

Částky v eurech jsou průměrné náklady na měsíc.

Belgie: 490 eur

Výuka probíhá většinou v angličtině, někdy ve francouzštině. Ubytování zajišťuje hostitelská univerzita. Je ale nutné zaslat přihlášku co nejdřív a osobně si zajištění ubytování pohlídat. Založení účtu je poměrně jednoduché. Stačí k němu cestovní pas.

Dánsko: 585 eur

Možnosti brigád (maximálně 15 hodin týdně) jsou, ale bez znalosti dánštiny s malou šancí na úspěch. Výuka probíhá v angličtině, je společná pro dánské i mezinárodní studenty. O ubytování je třeba žádat co nejdříve. Některé univerzity vyžadují i motivační dopis. Založení účtu bylo nejvýhodnější u Danske Bank. Neplatily se žádné poplatky za zřízení i zrušení účtu, zdarma byla i karta na výběr z bankomatů.

Finsko: 515 eur

Existuje možnost pracovat maximálně 20 hodin za týden, ale najít si brigádu je skoro nemožné - všude vyžadují znalost finštiny. Výuka na většině škol je v angličtině. Studenti měli většinou 24hodinový přístup do budov univerzit, a tím i k počítačům. Zdarma lze využívat nejenom internet, ale také ostatní technické vybavení. Účet v bankách lze založit poměrně snadno - vedení je pro studenty do 26 let zdarma. Mnozí studenti používají české mezinárodní platební karty.

Francie od 450 do 640 eur

Největší problémy s ubytováním měli studenti v Paříži, koleje jsou beznadějně obsazené a v pronajatých bytech cena může vyšplhat až na 600 eur měsíčně, proti průměrným 180 eurům na kolejích. O ubytování na koleji je třeba žádat s velkým předstihem, ani to ale mnohdy nezaručuje úspěch. Pokud mají studenti vízum, pobytovou kartu a účet u francouzské banky, mohou žádat u francouzských úřadů o příspěvky na ubytování, který činí až 150 eur na měsíc. Je povinné zajistit si pojištění. Stojí minimálně 120 eur ročně (bez stomatologie).

Pojištěný student ale stejně musí při každé návštěvě lékaře zaplatit minimální taxu 20 eur. Studium probíhá téměř vždy ve francouzštině. Vybavenost počítači je dobrá, ale někteří studenti si stěžují na pomalý přístup k internetu.

K založení studentského účtu je potřeba mít vyřízenou pobytovou kartu. Za nejvýhodnější banky platí SNVB, Societe Generale, La Poste nebo Credite Lyonnais - zdarma je založení a vedení účtu, vydání platební karty a šekové knížky.

Nizozemsko: 520 eur

Drahá je doprava, ubytování a studijní materiály, ušetřit lze na jídle. Studium je většinou v angličtině. Ubytování zajišťuje většinou univerzita, je nutné včasné zaslání žádosti.

Průměrně stojí 280 eur za měsíc. Ideálním dopravním prostředkem po městě i na výlety do okolí je kolo. Nejvýhodněji je lze pořídit od odjíždějících studentů - od 30 do 50 eur.

Itálie: 517 eur

Výuka probíhá pouze v italštině. Některé univerzity sice nabízejí několik předmětů v angličtině, ale úroveň je nižší. Studenti si stěžují na problémy s přístupem na internet.

Hostitelská univerzita zajistí většinou studentům cenově výhodné ubytování na kolejích - za dvoulůžkový nebo jednolůžkový pokoj platí od 115 do 200 eur za měsíc. Podnájmy bývají velmi drahé (od 300 eur za měsíc). Někteří studenti uvádějí, že založení bankovního účtu je v Itálii poměrně složité, a proto raději používali své české účty.

Irsko: od 550 do 700 eur

Drahá je studijní literatura. Někteří studenti využívají možnost najít si v Irsku práci na částečný úvazek (maximálně 20 hodin týdně), nutností ale je začít s hledáním práce co nejdříve, mít připravený životopis a být dostatečně průbojný.

Výuka bývá pomalejší a zkoušky tudíž méně obsáhlé. Přípravy na zkoušky ale nelze podceňovat. Užívá se odlišná terminologie.

Univerzity většinou nabízejí ubytování na kolejích v univerzitním kampusu. Každý student má sice svůj pokoj, ale jsou stížnosti na nepořádek ve společných prostorách a na nutnost zaplatit nemalý nájem dopředu na celý semestr či rok. Většina studentů proto využívá servisu ubytovacích kanceláří na univerzitách a sdílejí spolu s ostatními studenty domy či byty - cenově srovnatelné s ubytováním na kolejích, někdy dokonce levnější.

Je výhodné založit si účet u banky AIB nebo Bank of Ireland. Banky mají zpravidla své pobočky na univerzitách a zřízení i vedení účtu je pro studenty bezplatné.

Německo: 450 eur

Na některých univerzitách je poplatek za imatrikulaci kolem 30 eur. Ve výběru předmětů je zpravidla absolutní volnost. Doporučuje se navštěvovat během semestru kurzy němčiny určené pro zahraniční studenty.

Účet lze založit bez problémů, někdy je povinný kvůli platbě kolejného. Doporučuje se spořitelna Sparkasse - má zdarma pro studenty založení a vedení účtu, kreditní kartu i internet banking. Cena kolejí se pohybuje od 150 do 250 eur za měsíc. Kvalita je v porovnání s českými kolejemi nadstandardně vysoká, většinou na jednolůžkových pokojích se společnými sprchami, toaletami a kuchyněmi.

Portugalsko: 450 eur

Veškerá výuka je v portugalštině, a tak většina našich studentů navštěvuje pouze jazykové kurzy a výuku ostatních předmětů absolvuje formou konzultací a psaní samostatných prací.

Kapacity kolejí jsou značně omezené a je malá šance toto nejlevnější ubytování získat (od 80 do 110 eur měsíčně). Většina studentů bydlí v pronajatých bytech. Nájem se pohybuje kolem 200 eur. V portugalských domech nebývá ústřední topení a je třeba se připravit na chlad v zimních měsících.

Někteří studenti používají mezinárodní platební karty svých českých účtů. Dříve upozorňovali na občasné problémy s kartami Maestro a Visa a na portugalský limit výběru z bankomatů - max. 200 eur. Vyplatí se zřídit si v Čechách kartu Euro26. Studenti na ni získají slevu na vlaky, autobusy, hostely, kina, výstavy ap. Pozor - kartu ISIC v Portugalsku skoro nikde neuznávají. Většina Portugalců nemluví anglicky ani v bankách či na jiných místech, kde by se to dalo předpokládat.

Rakousko: 400-450 eur

Studenti si mohou vybrat předměty v němčině pro rakouské studenty, nebo předměty v angličtině speciálně určené pro zahraniční studenty. Na předmětech v němčině neberou vyučující žádné ohledy na jazykové znalosti studentů. Zahraniční studenti nejsou zvýhodňováni. Pro studenty Erasmus se na většině univerzit pořádají kurzy němčiny.

Ubytování na kolejích zajišťuje ubytovací agentura na univerzitách. Účtuje si 15 eur měsíčně. Předem požaduje poslat vratnou zálohu ve výši 300-400 eur k rezervaci místa. Cena kolejí se pohybuje od 140 do 250 eur na měsíc. Někteří studenti si museli kvůli bezhotovostnímu placení kolejného zřídit účet. Banky Creditanstalt nebo Raiffeisen poskytovaly na začátku roku studentům k účtům různé bonusy.

Řecko: 450 eur

Na některých univerzitách je výuka pouze v řečtině. Studijní materiály jsou zdarma nebo je lze levně okopírovat. Někteří studenti si stěžovali na nízkou akademickou úroveň, na nedostatečnou otevírací dobu a vybavenost knihoven a na problémy s počítači - pomalý nebo nefungující internet, neexistence některých programů.

Kolejné se pohybuje kolem 100 eur měsíčně, pronájmy bytu začínají na 200 eurech měsíčně. Vlaková i autobusová doprava je v Řecku v porovnání s ostatním zeměmi EU velmi levná. Studenti mají ještě 25-50% slevu.

Nejvýhodnější studentský účet má Piraeus Bank - zdarma vedení účtu, vydání platební karty, výběr z bankomatů. Na ISIC kartu v Řecku nedostanete žádnou slevu. Existuje studentská karta tzv. passo - s níž studenti mají nárok na slevu téměř na všechno - dopravu (i lodní), vstupy do památek a muzeí (zpravidla zdarma). Do Řecka je dobré s sebou mít teplé oblečení na zimní období, neboť na kolejích se někdy netopí.

Španělsko: 430 až 700 eur

Španělé většinou nemluví žádným jiným jazykem a na angličtinu nebo němčinu nereagují. Jednání s úřady jsou komplikovaná a zdlouhavá. Často reagují až na druhou či třetí výzvu. Koleje jsou luxusní a velmi drahé. Studenti si většinou bez problémů najdou podnájem. Nejlevnějším způsobem byly sdílené byty mezi třemi až čtyřmi studenty. Založení účtu,vedení, zrušení i platební karta jsou do 26 let zdarma.

Švédsko: 534 eur

Výuka je v angličtině společně se švédskými studenty. Přístup na počítače a internet je zpravidla 24 hodin denně. Velmi drahé jsou v knihy (asi 40-80 eur), na některé předměty ale existují univerzitní skripta kolem 10-15 eur. Nejlepší je půjčovat si studijní materiály v knihovně nebo je kopírovat.

Ubytování na kolejích je za 200-300 eur měsíčně. Založení účtu bez problémů. Banky Handelsbanken, SEB Banken i jiné nabízejí zřízení, zrušení a vedení účtu a bankomatní kartu zdarma. Při výběrech z bankomatu jsou instrukce ve švédštině. Na většině univerzit musejí studenti povinně zaplatit členství (asi 20-30 eur) ve studentské organizaci. Získají slevovou kartu.

Velká Británie: 600-700 eur

Legální je přivydělávat si maximálně 20 hodin týdně. Sehnat práci není obtížné. Na některých univerzitách funguje oddělení pro zaměstnání.

Na přednáškách je tzv. "hand-out" - obsah přednášek v tištěné podobě, takže si nemusíte dělat vlastní poznámky. Pro zahraniční studenty jsou nepovinné kurzy angličtiny - zdarma nebo za symbolický poplatek. Počítačové učebny jsou otevřeny 24 hodin denně.

Se založením účtu není u většiny bank problém. Doporučují se Barclays a National Westminster Bank. Někteří studenti si ale účet ani nezakládali a používali české účty. Velmi užitečná je kreditní karta.

Reklama

Výběr článků

Načítám