Hlavní obsah

Odborná kvalifikace bez chození do školy

Novinky, Scio
Praha

Národní ústav odborného vzdělávání otevřel cestu všem, kteří začali pracovat či podnikat v jiném oboru, než který vystudovali a nyní by i v nové profesi chtěli získat certifikát o tom, co umí.

Foto: František Kšajt, Právo

Článek

Na podnět ministerstva školství začal Národní ústav odborného vzdělávání (NÚOV) realizovat projekt s názvem Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení (UNIV). Výsledkem jejich práce je Národní soustava kvalifkací, která představuje řadu různých kvalifikací a stanovených dovedností nutných pro jejich zvládnutí.

Celý projekt ve zkratce umožňuje získat celostátně platné osvědčení o tom, co děláte a umíte, ale nemáte na to školu. Projekt slouží zejména nevyučeným s dlouholetou praxí, sdělili zástupci NÚOV.

Kde se dozvíte více

Všechny potřebné informace k ověření vaší kvalifikace najdete na stránkách www.narodni-kvalifikace.cz. Poklikem na nabídku oborů – ta je zatím omezená na oblasti ekonomie, telekomunikační a výpočetní techniky, gastronomie, potravinářství, zemědělství a strojírenství, se vám objeví dílčí kvalifikace jako například vinař, zelinář nebo pstruhař. U každé z nich se pak dozvíte dovednosti, které k získání certifikátu musíte ovládat.

Předveďte, co umíte

Tak například soukromý pekař, který chtěl získat potvrzení o kvalifkaci v oboru pekař, musel jako součást dílčí kvalifikace („výroba chleba a běžného pečiva“) naprosto samostatně upéct 25 bochníků chleba, z toho 15 kulatých a zbytek oválných, kromě toho 150 rohlíků a 150 housek.

Protože vše úspěšně zvládl, mohl pokračovat ve skládání dalších dílčích kvalifikací tj. „výroba perníku“ a „výroba trvanlivého pečiva“. Po jejich dosažení mohl přistoupit k závěrečné zkouškce na středním odborném učilišti a tím získat úplnou kvalifikaci, tedy také výuční list.

Patřičné zvládnutí dovedností dosažených v daném oboru musíte předvést praktickou ukázkou před komisí tzv. autorizované osoby, tedy firmy, školy i fyzické osoby, které k tomu získají oprávnění od resortního ministerstva. Autorizované osoby a všechny další informace mohou zájemci vyhledat na www.narodni-kvalifikace.cz

Získaný certifikát můžete využít při hledání nového zaměstnání nebo na jeho základě přistoupit ke skládání závěrečných zkoušek na střední škole (učilišti) a získat výuční list a v budoucnu i maturitu nebo diplom absolventa VOŠ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám