Hlavní obsah

Možnosti studia ve Španělsku

Novinky, Sofia Farchi, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Učíte se španělsky a chtěli byste v této zemi taky studovat? Na výběr máte spoustu možností, a to díky různým stipendijním a výměnným pobytům. Nebo si můžete rovnou podat přihlášku na některou ze španělských univerzit.

Článek

Nejznámějším stipendijním programem je Erasmus, který od loňského roku patří do programu EU Lifelong Learning Programme (LLP) a je určený nejen všem vysokoškolským studentům, ale i jejich pedagogům, zaměstnancům vysokých škol, a dokonce i školitelům z podniků a z jiných organizací.

Pro studenty pedagogických škol je vhodný program Comenius, kterého se ale můžou zúčastnit i pedagogičtí pracovníci působící ve školství. Konkrétní informace o možnosti studia na některé ze španělských partnerských univerzit poskytuje oddělení mezinárodních vztahů na jednotlivých univerzitách nebo na stránkách Národní agentury pro evropské vzdělávací programy – www.naep.cz.

Dalším samostatným projektem je Freemovers, který zjišťuje Ministerstvo školství, tělovýchovy a mládeže. Nevýhodou je, že si jako Freemover musíte všechno zajistit sami – od výběru univerzity, přes získání akceptačního dopisu až po žádost o stipendium. A na rozdíl od štědrého Erasma, který přispívá na Španělsko částkou zhruba 369 euro na měsíc, Freemovers dává pouze 250 euro na měsíc.

Ti z vás, kteří se chtějí přihlásit ve Španělsku rovnou ke studiu na vysoké škole, musí splnit několik podmínek. Musí mít ukončené středoškolské vzdělání a požádat o uznání maturity španělským Ministerstvem vzdělání a kultury. Žádosti na odpovídajícím formuláři je třeba adresovat přímo příslušné univerzitě.

Všeobecná přijímací zkouška

Všichni uchazeči jsou povinni absolvovat Selectividad (všeobecnou přijímací zkoušku), která se koná v červenci a v září. Tato přijímací zkouška na vysoké školy se dělí na dvě části: zkouška ze španělštiny, cizích jazyků a filosofie (rozbor textu a odpovědi na otázky) a zpracování tématu, které si uchazeč zvolí ze seznamu povinných a volitelných témat.

Kromě toho se požaduje písemné pojednání v cizím jazyce a zpracování určitého historického námětu. Zkoušku Selectividad lze také absolvovat v zahraničí. Podrobnější informace poskytuje Universidad Nacional de Educación a Distancia - UNED (Národní univerzita distančního vzdělávání).

Studenti, kteří neprojdou přijímací zkouškou na vysokou školu, mohou zvolit Formación Profesional Específica de Grado Superior (profesní vzdělávání vyššího stupně). Kromě univerzitního studia, u kterého je třeba projít běžným přijímacím řízením, existují i některé univerzitní umělecké a technické obory (např. výtvarné umění či technický design), do kterých je možno nastoupit přímo.

Studium se samozřejmě platí

Na vysokou školu se mohou hlásit i jedinci starší 25 let, pro které je na španělských univerzitách rezervováno 1 až 3% z celkové kapacity školy. Zahraničním studentům vysokých škol ve Španělsku je nezřídka nabídnuto absolvování intenzivního jazykového kurzu zdarma. Výuka probíhá až 4x týdně a navíc po úspěšném složení jazykového testu lze získat kredity a diplom o absolvování kurzu.

Je třeba počítat s tím, že za studium se platí. A to nejenom na soukromých školách, ale i na státních. Čím více předmětů student má, tím vyšší školné bude muset zaplatit. Rozhodne – li se někdo při studiu zároveň i pracovat, může tak učinit jen v případě, že nemá studentské vízum, které se uděluje při pobytech delších než tři měsíce.

Mnoho užitečných informací o vzdělání ve Španělsku lze získat na oficiálních stránkách Ministerstva školství a věd: www.mec.es, která je pouze ve španělštině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám