Hlavní obsah

Mediální výchova a Junior Fest

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč je mediální výchova důležitá? Věnuje se jí ve školách dostatečný prostor? Dokáží naše děti rozpoznat, zda se mediální sdělení zakládá na pravdě či nikoliv? Na tyto otázky a mnoho jiných jsou připraveni odpovědět odborníci pedagogům během festivalu Junior Fest.

Článek

Horšovský Týn bude ve dnech 18. – 21. září 2008 hostit mezinárodní filmový festival pro děti a mládež Junior Fest. V rámci festivalu proběhne mimo jiných doprovodných akcí také pedagogický seminář na téma Mediální výchova – Film a škola – Film a literatura.

Smyslem průřezového tématu Mediální výchova je vybavit žáky základní úrovní mediální gramotnosti. Mediální výchova vede žáky k poučenému vyhodnocování mediálních sdělení z hlediska jejich záměru a z hlediska jejich vztahu k realitě. V základním vzdělávání se věnuje kritickému vnímání mediálních sdělení, interpretaci vztahu médií a reality, fungování a vlivu médií ve společnosti a také praktické tvorbě mediálních sdělení a práci v realizačním týmu.

Nejčastěji je mediální výchova realizovaná na školách prostřednictvím školních časopisů a školních webových stránek. Jak naučit děti rozlišovat kvalitu v záplavě informací z televize, internetu či časopisů, jak je připravit na reklamní triky a nekalé praktiky některých prodejců? Na to vše by měly děti postupně dostat odpověď a průpravu nejen ve škole.

A jak do toho všeho promlouvá film a literatura? Možnosti začlenění filmu a literatury do výuky mediální výchovy nabídne na pátečním pedagogickém semináři například Jiří Staněk z katedry českého jazyka pedagogické fakulty Západočeské univerzity nebo Radim Wolák z fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

V rámci hlavního programu festivalu se můžete těšit na projekci australského filmu Prosincoví kluci, švýcarského filmu Breakout, filmu Switch z Norska a v neposlední řadě na český film Děti noci s Jiřím Mádlem a Marthou Issovou v hlavních rolích. Spojovacím článkem všech představených filmů je tématika blízká životnímu stylu současných dětí a teenagerů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám