Hlavní obsah

Výročí Charlese Darwina: Autor evoluční teorie by v únoru oslavil narozeniny

Novinky, Helena Odstrčilová
Aktualizováno

12. února by oslavil své narozeniny Charles Robert Darwin, britský přírodovědec, zakladatel evoluční biologie a autor evoluční teorie opírající se o přírodní a pohlavní výběr.

Foto: Profimedia.cz

Socha Charlese Darwina v londýnském Přírodopisném muzeu

Článek

Charles Darwin se narodil 12. února 1809 v Shropshire v Anglii. Byl synem bohatého lékaře a vnukem vědce a básníka, který formuloval evoluční myšlenky na konci osmnáctého století.

Svůj zájem o přírodopis rozvíjel při studiu medicíny v Edinburghu a později teologie na univerzitě v Cambridge. Velký vliv na něj měla plavba na lodi Beagle – expedice, která měla za cíl zmapovat pobřeží Jižní Ameriky.

Tato plavba, která trvala 5 let, přinesla dramatické změny v mnoha odvětvích vědy. Darwin při ní studoval geologické jevy, fosílie a živé organismy, setkal se s širokým spektrem lidí a nasbíral ohromné množství vzorků, z nichž mnohé byly dosud vědě neznámé. Získal tak pověst uznávaného přírodovědce.

Kolonialista Charles Darwin? Muzeum přezkoumá „urážlivou“ výstavu

Evropa

Evoluční teorie Charlese Darwina

V roce 1859 se rozhodl publikovat svou dlouho připravovanou teorii a vydal knihu On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life, čili O původu druhů prostřednictvím přírodního výběru aneb Záchrana preferovaných ras v existenčním boji. Jednoduše jen O původu druhů.

V této knize Darwin poprvé uveřejnil svou evoluční teorii, založenou na přírodním výběru, tedy přežití a množení jedinců lépe přizpůsobených podmínkám, ve kterých žijí. Kniha vyvolala rozsáhlou diskusi nejen v kruzích přírodovědeckých, ale také na poli filozofie a teologie.

Před 160 lety byla poprvé zveřejněna Darwinova evoluční teorie. Zatím jen zčásti

Historie

Darwin pokračoval ve výzkumu a publikoval řadu dalších knih věnovaných rostlinám a živočichům, včetně člověka. Ačkoli byly jeho teorie později mnohokrát modifikovány, doplňovány a upřesňovány, jejich základní myšlenka se považuje dodnes za vědecké východisko pro pochopení vývoje druhového bohatství na naší planetě.

19. dubna 1882 Darwin zemřel v Kentu v Anglii. Na žádost jeho kolegů a na počest jeho významu mu William Spottiswoode, prezident Královské společnosti, zařídil státní pohřeb a jeho ostatky byly uloženy ve Westminsterském opatství, v blízkosti hrobů Williama Herschela a Isaaca Newtona.

Na internetu mohou zájemci o Darwinovy myšlenky nalézt jeho kompletní dílo a dokonce nahlédnout i do jeho dosud nezveřejněných poznámkových bloků, do kterých si zapisoval při své expedici na lodi Beagle do Jižní Ameriky, Austrálie a na Galapágy mezi lety 1831 a 1836. Anglického jazyka znalí mohou navštívit například stránky http://www.darwin-online.org.uk/.

Zkameněliny nasbírané Darwinem našli nyní britští vědci

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám