Hlavní obsah

Český rozhlas nabídne povinnou školní četbu ve formátu mp3

Novinky, Martin Singr, Scio
PRAHA

S prvním školním dnem spustil Český rozhlas 3 – Vltava unikátní projekt. Právě od prvního září je totiž možné stahovat z jejich webové stránky rozhlasové adaptace dramatických a literárních děl, které studenti potřebují do školy jako „povinnou četbu“.

Článek

Již nyní si mohou studenti nejen poslechnout povídky, které kdysi byly ve vysílání rozhlasu, kde je však vnímala jen část populace. Nyní by měla napomoci i kampaň, která informuje o možnosti poslechnout si literární a dramatická díla prakticky kdekoliv.

Jde například o Máchovy Cikány, Babičku Boženy Němcové, Povídky malostranské Jana Nerudy nebo Haškova Švejka. Výběr titulů by se měl neustále rozšiřovat. Vše je v podání významných hereckých osobností.

Kromě samotných ukázek lze na internetovém odkazu www.rozhlas.cz/vltava nalézt také doplňující informace o jednotlivých dílech a jejich autorech. K dispozici jsou i pořady o literatuře.

mp3 čtenářské deníky

Zajímavé jsou reakce na deník, někteří studenti si zakládají dle vlastních slov jakési „MP3 čtenářské deníky“, což zní poněkud zvláštně. Posluchači si ale projekt chválí, mají přístupnou alespoň část archivu Českého rozhlasu, díla jsou namluvená dle jejich slov velmi kvalitně a je radost je poslouchat.

Přesto se ale objevují i názory, jestli po čase bude vůbec někdo, kdo bude mít zájem číst. Případně jak se snížený zájem o tištěné knihy projeví na často kritizovaném písemném projevu mladých.

Projekt však najde uplatnění zejména u maturantů, kteří věru nemají poslední měsíce před zkouškou dospělosti většinou času nazbyt a tímto stylem si mohou připomenout dílo, které dávno četli. Navíc pokud je kniha čtená poutavě, může její přednes lákat posluchače k tištěné verzi.

Reklama

Výběr článků

Načítám