Hlavní obsah

Výjimečný nález. Potápěč objevil u Sardinie desetitisíce mincí ze 4. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italské ministerstvo kultury ohlásilo, že se podařilo získat desítky tisíc antických mincí, které pravděpodobně pocházejí z vraku lodi. Na více než 30 tisíc velkých bronzových mincí ze 4. století našeho letopočtu, nalezených na mořském dně u pobřeží italského ostrova Sardinie, upozornil amatérský potápěč. Poté je vyzvedli odborníci. Video zprostředkovala agentura Reuters.

Potápěči našli u Sardinie desetitisíce mincí z vraku lodi ze 4. století.Video: Reuters

 
Článek

Náhodný objev mincí pod mořskou hladinou nedaleko sardinské obce Arzachena podle expertů silně naznačuje, že v lokalitě by mohl být k nalezení i vrak příslušné (dosud neidentifikované) lodě.

Potápěč zahlédl mince - prý jakési „kovové zbytky“ - v mělkých vodách a zalarmoval úřady. Ukázalo se, že jde o „follis“: římské bronzové či měděné mince, které se později používaly též jako byzantské platidlo.

Na základě jejich hmotnosti se celkový počet mincí v nálezu odhaduje na 30 000 až 50 000 kusů. Zachovaly se ve „výjimečném stavu“, jak uvedlo italské ministerstvo v prohlášení ze soboty 4. listopadu.

Bohaté nálezy z Moravy: hroby langobardské elity i mince ostrogótských králů

Věda a školy

Zatím jen u čtyř mincí z pokladu si vědci všimli nějakého poškození, avšak i ty „jsou čitelné“.

Z let 324-340 n. l.

Podle prohlášení pocházejí mince z let 324 až 340 našeho letopočtu a byly vyrobeny mincovnami v Římské říši.

„Nález podtrhuje bohatství a důležitost archeologického dědictví, které naše mořské dno stále uchovává,“ konstatoval podle zpravodajského serveru CNN vedoucí tamního regionálního památkového úřadu Luigi La Rocca.

U Říma našli vrak lodi starý 2000 let, náklad je téměř nepoškozen

Koktejl

Jeden z nejstarších vraků lodí na světě z doby bronzové vydal poklad

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám