Hlavní obsah

Vláda schválila Statut Národního akreditačního úřadu, o osudu VŠ bude rozhodovat sám

Novinky,

Vláda v pondělí schválila Statut Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství. Navázala tím na začátek nového akademického roku, který odstartoval 1. října. Dokument je stěžejní pro činnost úřadu a pro nový systém akreditací, který má vést ke zvýšení kvality vysokého školství. Na rozdíl od Akreditační komise ČR, která mohla ministerstvu školství dávat jen doporučení, nový úřad bude o akreditacích a osudu univerzit rozhodovat sám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

„Oceňuji širokou shodu mezi zástupci vysokých škol a odborné veřejnosti nad podobou statutu, stejně jako dosavadní činnost Národního akreditačního úřadu. Jsem ráda, že se zahajuje proces nových akreditací vysokoškolských studijních programů,” okomentovala to ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Akreditace oblastí

Ministryně dodala, že o prvních akreditacích by se mělo rozhodnout v první třetině následujícího roku. O nových tzv. institucionálních akreditacích by se pak mělo rozhodovat přibližně za rok. Nevystavovaly by se pro studijní obory, ale pro určitou oblast. Obory by si pak školy vypisovaly samy.

„Nová pravidla pro akreditace skýtají příležitost ke zvýšení kvality našeho vysokého školství, kterou nesmíme promarnit,“ doplnila Valachová.

Institucionální akreditace

Institucionální akreditace se uděluje zpravidla na dobu 10 let. Za určitých podmínek umožní vysoké škole samostatně vytvářet a uskutečňovat studijní programy stanoveného typu (bakalářský, magisterský nebo doktorský) v jedné nebo více určených oblastech vzdělávání.

Škola např. dostane akreditaci na oblast „ekonomie”. Bude ale už na ní, jaké konkrétní ekonomické obory si vytvoří. Akreditační komise je schvalovat nebude, ta schválí jen ekonomický studijní program jako celek.

Zdroj: MŠMT

Statut akreditačního úřadu upravuje nejen jeho postupy a organizace činnosti, ale také počty členů a složení hodnoticích komisí, kritéria pro naplňování Seznamu hodnotitelů pro jednotlivé oblasti vzdělávání nebo pravidla pro výběr členů ze Seznamu hodnotitelů do hodnoticích komisí a jejich odměny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám