Hlavní obsah

Vláda nesouhlasí, aby neočkované děti mohly jezdit na tábory a školy v přírodě

Praha
Aktualizováno

Vláda nepodpoří návrh senátorů, aby na letní tábory a školy v přírodě mohly i neočkované děti. O negativním postoji kabinetu k senátnímu návrhu informoval v průběhu jednání kabinetu hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vláda se podle doporučení ministra Jiřího Dienstbiera (ČSSD) měla k senátní novele postavit neutrálně. S tím souhlasila ministerstva školství a financí. Resorty zdravotnictví a zemědělství se naopak postavily proti senátní předloze.

Po zbytek roku se mezi vrstevníky stejně pohybují

Podle ministerstva zdravotnictví by naopak novela vedla „k negativnímu průlomu v zásadách kolektivní imunity”. Opomíjí také oprávněné zájmy rodičů očkovaných dětí, že jejich děti nebudou vystaveny zvýšenému riziku nákazy nebezpečnými infekcemi, uvedlo ministerstvo.

Podle místopředsedkyně Senátu Miluše Horské z klubu KDU-ČSL ale není důvod, proč by se neočkované děti nesměly účastnit škol v přírodě, když se po zbytek školního roku běžně pohybují mezi svými vrstevníky ve škole.

Nižší sankce za přijetí neočkovaného dítěte do MŠ

Ministerstvo zdravotnictví se postavilo i proti navrhovanému snížení sankce z 500 tisíc na 30 tisíc korun pro mateřské školy, které by přijaly neočkované dítě. Podle úřadu by to neodpovídalo následkům, kterým může být poškození zdraví dítěte, ale i ostatním správním deliktům, u nichž za méně závažné následky hrozí maximální výše pokuty až do výše tří miliónů korun.

Senátorka ČSSD a někdejší ministryně zdravotnictví Milada Emmerová snížení sankce obhajovala s tím, že je nepřiměřeně vysoká a pro provozovatele školek by mohla být likvidační.

Anketa

Patříte mezi odpůrce očkování dětí?
Ano
24,3 %
Ne
75,7 %
Celkem hlasovalo 305 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám