Hlavní obsah

Víkend přinese mikroúplněk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco obvykle se hojně mluví o úplňku, když je na své dráze kolem Země v té době Měsíc blíže a nastává úhlově větší „superúplněk“ (odborně úplněk v tzv. přízemí), v sobotu se dočkáme opačného případu, který lze laicky označit jako „mikroúplněk“. Půjde o nejmenší úplněk roku, tedy o úkaz, kdy je Měsíc na své oběžné dráze blízko bodu odzemí, tedy téměř nejdál od naší planety.

Foto: Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě

Porovnání úhlové velikosti úplňku v přízemí a odzemí (na obrázku uvedeny průměrné vzdálenosti od Země)

Článek

Měsíc bude v sobotu 24. února ve fázi úplňku ve 13:31 SEČ - z pohledu z našeho území bude ještě pod obzorem; vyjde zhruba o čtyři hodiny později. V té době se již bude nacházet na své protáhlé dráze blízko odzemí, tedy téměř nejdál od naší planety.

Nejvzdálenějšího bodu od Země na své dráze pak aktuálně dosáhne v neděli v 16:01 SEČ (zhruba den od fáze úplňku) ve vzdálenosti 406 314 kilometrů.

Sobotní úplněk tak bude úhlově o něco menší a také o něco slabší než běžné úplňky. Situace se přitom opakuje každý rok, dalšího malého úplňku se dočkáme 13. dubna 2025, informoval v tiskové zprávě Fyzikální ústav Slezské univerzity v Opavě.

První soukromé přistání na Měsíci. Odysseus už z lunárního povrchu vysílá data

Věda a školy

V září nastane superúplněk i částečné zatmění

Nyní tedy budeme mít tzv. mikroúplněk. Opačný a známější jev, kdy je Měsíc úplňkem v přízemí (cca 356 tisíc km daleko) na své protáhlé dráze a jeví se větší, se nazývá lidově superúplněk.

Ten letos nastane ve středu 18. září a ve čtvrtek 17. října. V zářijovém úplňku v přízemí navíc budou moct lidé pozorovat částečné zatmění Měsíce.

Fyzikální ústav v Opavě rovněž poukazuje na skutečnost, že i přes úkazy jako mikroúplněk nebo superúplněk působí Měsíc při východu i západu větší, než jaký ve skutečnosti je.

„Stojí za tím optická iluze, kdy mozek porovnává velikost Měsíce se vzdálenými objekty na obzoru a vyvolává pocit, že je Měsíc obrovský. Fakticky je ale téměř stejně velký po celou dobu,“ vysvětlil fotograf a popularizátor astronomie z dané opavské instituce Petr Horálek.

Vezměte dalekohled a hledejte explodující kometu. Nejlepší podívaná je na dohled

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám