Hlavní obsah

Většina zaměstnanců má dostatečnou kvalifikaci, chybějí specialisté

Právo, Karel Kvapil

Podle nejnovějšího průzkumu personálně-poradenské společnosti Randstad nazvaného Workmonitor mají tři z deseti českých zaměstnanců vyšší kvalifikaci, než vyžaduje jejich profese. Pro výkon své stávající práce naopak není dostatečně kvalifikováno 7 % lidí.

Foto: Profimedia.cz

Šedesát procent zaměstnanců si stěžuje, že nemá prostor ke kariérnímu růstu.

Článek

Zaměstnavatelé se však v příštích letech obávají většího nedostatku specialistů s vyšší kvalifikací.

Pokud se Češi jednou rozhodnou pro určitý obor, jen neradi ho mění
Erik Švarcbach, Randstad Praha

Většina Čechů zastává pozici, která dobře odpovídá úrovni jejich vzdělání i kvalifikaci. Ve srovnání s ostatními zeměmi si v tomto směru Česká republika stojí velmi dobře. Průměrně totiž ve světě pracuje pod úrovní své kvalifikace skoro polovina všech zaměstnanců, celá pětina pak naopak není pro své povolání kvalifikována dostatečně.

Češi jsou konzervativní

„Mezi vystudovaným oborem, kvalifikací a zaměstnáním, které lidé nakonec vykonávají, panuje v ČR překvapivě dobrá shoda. V tomto ohledu se řadíme na úroveň zemí, jako jsou Belgie, Dánsko nebo Lucembursko. Souvisí to částečně i s tím, že Češi jsou poměrně konzervativní. Pokud se jednou rozhodnou pro určitý obor, jen neradi ho mění,“ říká Erik Švarcbach, Branch Manager pobočky Randstad Praha.

Do udržování a zvyšování kvalifikace zaměstnanců dostatečně investuje polovina všech zaměstnavatelů. Ti svým lidem dopřávají jak další vzdělávání, tak profesní školení. S příležitostí kariérního růstu je to však o něco horší, více než 60 % zaměstnanců si stěžuje, že k němu nedostanou v současné práci prostor.

Hrozí nedostatek odborníků?

Celkem 60 % českých zaměstnavatelů má v současné době problém najít ty správné talenty. To se týká zejména hledání zaměstnanců s vysokou kvalifikací. Jejich velký nedostatek očekává podle průzkumu Randstad Workmonitor v následujících třech letech až třetina všech dotazovaných.

„Dlouhodobě je na pracovním trhu nouze o některé specialisty, typicky v IT nebo technických oborech. Chybí i lidé, kteří plynně hovoří dvěma a více jazyky a k tomu mají pracovní zkušenosti v určité oblasti,“ říká Lenka Nováčková, HR Director Randstad ČR, a dodává:

„Praxe a znalosti však zejména u manažerských pozic nejsou to jediné, co zaměstnavatelé hledají. Důraz kladou i na takzvané soft skills – měkké dovednosti. Ne každý, kdo přesně splní odborné požadavky na danou pozici, se pro ni nejlépe hodí. Někdy může hrát stejně důležitou roli například orientace na výsledek, přizpůsobivost nebo schopnost týmové spolupráce.“

Průzkum ukázal, že u personálu s nižší kvalifikací zatím nedostatek vhodných zájemců většinu firem netrápí. Proto se také většinou Češi na rozdíl od svých kolegů v zahraničí, kde tento problém řeší až třetina zaměstnavatelů, velkých obtíží neobávají ani v příštích letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám