Hlavní obsah

Vesmírný prach zkresluje výsledky měření galaxií, upozornili čeští vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Při měření vzdáleností jednotlivých galaxií ve vesmíru je nutné dávat pozor na vesmírný prach v okolí jejich center. Ten totiž získaná data zkresluje. S revolučním zjištěním pro poznávání nekonečného kosmu přišel tým fyziků Michala Zajačka z Masarykovy univerzity v Brně. Nesrovnalosti zjistil při zhodnocení ultrafialových a rentgenových dat z 58 galaxií.

Foto: archiv Masarykovy univerzity Brno

Vizualizace mladého vesmíru se vznikajícími galaxiemi

Článek

Astrofyzici, kteří se dlouhodobě zabývají vznikem, strukturou a také vývojem vesmíru, k tomu využívají explodující hvězdy neboli supernovy. Označují je jako standardní svíčky.

Každá z nich se mění v době exploze na zdroj světelné energie, který umožňuje určit jeho vzdálenost od Země. Standardní svíčky slouží k základním měřením vzdáleností ve vesmíru.

Z výsledků měření vzdáleností galaxií vyplynul rozpor.
Michal Zajaček, astrofyzik, Masarykova univerzita Brno

Nesrovnalosti v měření

Postupuje se přitom tak, že se porovná změřená intenzita záření supernovy s její celkovou energií. Určit tak lze svítivostní vzdálenost ve vesmíru. V posledních deseti letech ale způsobila podle Zajačka teoretickým fyzikům některá měření vrásky na čele. Objevili totiž jisté nesrovnalosti ve změřené míře rozpínaní vesmíru, tzv. Hubblově konstantě.

Vědci popsali hvězdokupu IRS13 v centru Galaxie, je plná překvapení

Věda a školy

„Je sice známá skutečnost, že vesmír se rozpíná a jeho rozpínání se zrychluje, známé metody ale přinášely zejména při měření rychlosti rozpínání rozdílné hodnoty,“ sdělil astrofyzik Novinkám.

Rozpor v Hubblově konstantě se objevuje při porovnání blízkých a vzdálených měření. Rozlousknutí tohoto problému by pomohlo měření napříč celým viditelným vesmírem.

Odborníci si svoji teorii o tom, že prach v centrech galaxií zkresluje změřené vzdálenosti, ověřili sledováním 58 aktivních galaxií. Využili k tomu dvě odlišné metody.

První vyhodnocuje ultrafialové a rentgenové záření vyzařované centry galaxií. Druhá metoda pracuje s hodnotami ultrafialového záření a bere v potaz rozžhavený plyn u černých děr.

ESA dala zelenou nové vesmírné misi. Češi se podílejí na stavbě sondy

Věda a školy

Navrhli lepší ze způsobů zjišťování dat

„Z výsledků měření vzdáleností galaxií pomocí zmíněných dvou metod vyplynul rozpor. Zjistili jsme, že prach, který se nachází v centrech galaxií a obíhá v podobě oblaků kolem centrální černé díry, může pohlcovat a rozptylovat jak UV, tak rentgenové záření a tím zkreslovat změřené vzdálenosti galaxií od nás,“ vysvětlil Zajaček.

Takový prostor je podle něj nepřehledný jako poušť při písečné bouři bez ohledu na to, že na ni svítí Slunce.

Foto: archiv Michala Zajačka a kolektiv

Na grafu poloha 58 galaxií na obloze spolu s rozložením prachu naší Mléčné dráhy

Tým Michala Zajačka, v němž jsou také astronomové z Polska a USA, na základě získaných dat ukázal, že prach v okolí galaxií zkresluje naměřené hodnoty vzdálenosti především u první metody, ale nemá vliv na druhou metodu, která pracuje se vztahem poloměr–svítivost. Na základě tohoto zjištění proto odborníci navrhují, aby se první metoda již nevyužívala.

„Jde bezesporu o jedno z nejvýznamnějších témat, kterými se v současnosti fyzici zabývají. Tato metoda by mohla fyzikům pomoci v objasnění nejasností v současných teoriích o vesmíru. A kdo na to přijde, tak za to možná dostane nobelovku,“ dodal s úsměvem vědec.

Obrovský prstenec galaxií je výzvou pro naši současnou představu o vesmíru

Věda a školy

Reklama

Související články

Astronomy zaskočila nejstarší černá díra

Vědci objevili ve vesmíru obrovský objekt. Považují ho za dosud nejstarší detekovanou černou díru – vznikla totiž pouhých 470 milionů let po tzv. velkém...

Výběr článků

Načítám