Hlavní obsah

Vesmírem pluje oranžový trpaslík, který se za milión let srazí se Sluneční soustavou

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové analýzy pohybu hvězd ukazují, že se oranžový trpaslík Gliese 710 s pravděpodobností 86 procent srazí se Sluneční soustavou. Ovšem nebude to hned - někdy během 1,5 miliónu let.

Článek

Od roku 1967 vytvořila Evropská vesmírná agentura katalog 100 tisíc hvězd v sousedství na základě dat získaných z družice  Hipparcos. Ten zachycuje nejen pozici, ale i směr a rychlost pohybu hvězd.

Takto vytvořený soubor dat umožnil vědcům určit skupinu 156 hvězd, které se dostaly nebo dostanou do blízkosti Sluneční soustavy. Na kolizním kurzu s jiným sousedem je naše hvězda údajně každé dva milióny let - to nemusí nutně znamenat srážku, ale často jen přiblížení na desítky biliónů kilometrů.

Zjištění byla nicméně během následujících let vzhledem k novým poznatkům dále zpřesňována. Nyní ruský astrofyzik Vadim Bobylev z Petrohradu podle serveru Popular Science zveřejnil upřesněné předpovědi, podle kterých protíná dráhu Sluneční soustavy devět hvězd. A pravděpodobnost, že se trpaslík Gliese 710  srazí přímo s naší soustavou mu ve výpočtech vyšla na 86 procent.

Následkem takové srážky by byla podle vědců hustá sprška komet, která by ohrozila i Zemi. Nicméně následky není schopen nikdo přesně určit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám