Hlavní obsah

Vědci vyvíjejí hydrogelový implantát pro léčbu dětského očního nádoru

Čeští vědci pracují na vývoji speciální metody pro šetrnější léčbu retinoblastomu, jednoho z nejčastějších zhoubných očních nádorů u dětí. Odborníci z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR vyvíjejí hydrogelový implantát, s jehož pomocí chtějí léčivou látku uvolňovat přímo do pacientova oka. Nový léčebný postup podle nich slibuje omezení vážných vedlejších účinků dosavadní léčby.

Čeští vědci pracují na vývoji speciálního implantátu pro šetrnější léčbu retinoblastomuVideo: Ústav makromolekulární chemie AV ČR

 
Článek

Každý rok se v Česku objeví v průměru pět až osm dětí, u kterých je diagnostikován retinoblastom. Přestože se od 80. let jeho léčba výrazně změnila a agresivní radioterapii vystřídala chemoterapie, pacienti dodnes bojují s vážnými vedlejšími účinky, které s sebou chemoterapie nese.

U tříleté Elenky našli zhoubný nádor v oku. Zrak jí doktoři zachránili díky nové metodě

Zdraví

„V případě nitroočních nádorů, jako je právě retinoblastom, může být systémové podání cytostatik poměrně málo efektivní, protože se do nádorové tkáně dostane jen velmi malá část léčiva,“ vysvětlil Jakub Širc z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR a vedoucí Laboratoře čistých prostor centra BIOCEV ve Vestci u Prahy.

„Převážná část léčiva je naopak distribuována ve zbytku organismu, kde se plně projeví jeho negativní vedlejší účinky. Mezi ty patří např. oslabení imunitního systému pacienta, problémy zažívacího traktu či rozvoj hluchoty,“ popsal.

Protirakovinná látka účinkuje na cukrovku 2. typu, oznámili čeští vědci

Věda a školy

V rámci léčby se již testovaly různé způsoby, jak doručit léčivo přímo k nádoru. Žádná z dosud zkoušených metod ale nepřinesla optimální výsledek.

„Aplikace cytostatik injekcí do sklivce očního bulbu je riziková kvůli nebezpečí rozšíření buněk retinoblastomu mimo oční bulbus aplikačním vpichem. Intraarteriální podání léčiva prostřednictvím kanyly zavedené do cévy zásobující postižené oko je zase obtížně proveditelné, vyžaduje velmi nákladnou instrumentaci a zkušenosti radiologa,“ pokračoval Širc s tím, že zde navíc panuje určité riziko mozkových cévních příhod.

Foto: Ústav makromolekulární chemie AV ČR

Ilustrační obrázek

Nápad dopravit léčivo do oka pomocí dvouvrstvého implantátu vzešel z diskuse mezi vědci z Ústavu makromolekulární chemie a onkology a oftalmology 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze přibližně před čtyřmi lety.

„Vyvíjíme implantát, který by uvolňoval chemoterapeutikum přímo do nádorem postiženého oka, a to bez narušení jeho celistvosti. Díky tomu by bylo možné dosáhnout podstatně vyšší koncentrace léčiva v oku s mnohem nižší celkovou dávkou a tím i menšími vedlejšími účinky, které současnou léčbu doprovázejí. Nehrozilo by také riziko rozšíření nádoru do okolního organismu,“ poznamenal Širc.

Čeští lékaři přišli s vylepšeným implantátem na principu kostního vedení

Věda a školy

Metoda by navíc podle něj byla poměrně jednoduchá, realizovatelná i v zemích s méně rozvinutým zdravotnictvím.

Otestováno na králících a prasatech

Makromolekulární chemici na výzkumu spolupracují s onkology a oftalmology působícími ve Fakultní nemocnici v Motole, samotné experimenty na modelových živých organismech a následné vyhodnocení histologických preparátů probíhá na Ústavu histologie a embryologie 2. lékařské fakulty. Farmakologická data zpracovávají jejich kolegové z farmakologie z 1. lékařské fakulty UK.

Sebepoškození vlastní DNA zvyšuje odolnost rakovinných buněk vůči ozařování

Věda a školy

Nový implantát již vědci úspěšně otestovali na králících a prasatech. Aby mohli ve výzkumu pokračovat, hledají komerčního partnera, který by jim pomohl získat podporu u Technologické agentury ČR či ministerstva průmyslu.

Výběr článků

Načítám