Hlavní obsah

Vědci: Všechny kombinace Rubikovy kostky se dají vyřešit na 20 tahů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Všechny kombinace Rubikovy kostky se dají vyřešit do 20 tahů. K tomuto číslu dospěli američtí vědci poté, co podrobili matematické analýze bilióny kombinací. Dosud nejnižším výsledkem matematického problému, který fascinuje vědce již téměř 30 let, bylo 22 tahů.

Článek

Podle Morleyho Davidsona z Kentské státní univerzity v americkém státě Ohio stačí 20 tahů ke složení kostky, ať jsou jednotlivé kostičky zpřeházeny jakkoli. Pokud jsou poskládány méně složitě, počet tahů k vyřešení hlavolamu se logicky snižuje.

Kostka, kterou v roce 1974 vytvořil maďarský vynálezce Ernö Rubik, se skládá z 26 dílků. První, kdo se snažil najít nejmenší počet tahů k vyřešení jakékoli kombinace, byl anglický matematik Morwen Thistlethwaite, který v roce 1981 přišel s číslem 52. V roce 1992 se matematikům podařilo jej snížit na 42 a od roku 2008 bylo za řešení složitého matematického problému považováno číslo 22.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám