Hlavní obsah

Vědci dali naději miliónům lidí, znovu rozchodili ochrnuté krysy

Novinky,

Výzkumníkům ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne (EPFL) se podařilo docílit toho, aby se částečně paralyzované krysy s poruchou míchy mohly znovu samy pohybovat. Pokračují tak ve svém úsilí, aby jednoho dne mohli ochrnutí lidé opět chodit. Těch je na celém světě dle odborných odhadů kolem 5,4 miliónu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Laboratorní krysy mohou po speciální rehabilitaci opět ovládat své ochrnuté končetinyVideo: Reuters

 
Článek

Vědci pod vedením Grégoira Courtina pomáhají hlodavcům kontrolovat jejich dříve „mrtvé“ zadní nohy, a to pomocí robotické asistované rehabilitace a elektrochemické stimulace míchy.

„Na konci terapie jsou krysy, které by měly být ochrnuté, skutečně schopné chodit – a hlavně už bez elektrochemické stimulace míchy. To znamená, že mozek začne znovu získávat přirozenou nervovou kontrolu nad dříve paralyzované svaly,“ pochlubil se agentuře Reuters výzkumník Courtine.

Jak to všechno ale Švýcaři dokázali?

Posvítit si na mozek

„Mozek vysílá k míše paralelně různé signály, které aktivují svaly určené k chůzi. Po poranění míchy se většina těchto cest z mozku přeruší, svaly tak není možné aktivovat. Když ale do mozku přidáme potřebnou energii, mozek skutečně dokáže reorganizovat a znovu vytvořit pro zmíněné signály novou síť,“ vysvětlila pro Reuters vědkyně z EPFL Léonie Asbothová, která se na projektu významně podílí.

„S jistotou jsme zjistili, že motorická kůra mozku byla schopna znovu zaslat informace cestami v mozku, které byly ještě ušetřeny,“ pokračovala.

Podle ní si pro toto zjištění museli nejprve takříkajíc na mozek posvítit, tedy prohlédnout si jej ve 3D pomocí speciálního mikroskopu. „Zjistili jsme, že projevy korových oblastí pro motoriku byly po poranění zcela přerušeny, ale v nervovém obvodu se stále vyskytovaly některé ušetřené neurony,“ upřesnila.

„Pokročilá světelná mikroskopie nám objasnila fungování nervové tkáně. Díky tomu mohlo dojít k dané reorganizaci mozku a míchy,“ přidal se Courtine. „Výsledky nám poskytují základní informace na cestě ke klinické aplikaci při poranění lidské míchy. Proto nyní provádíme studie na univerzitní nemocnici v Lausanne,“ uzavřel.

Dlouhá praxe

Odborníci v EPFL s krysami, konkrétně jejich mozkovou aktivitou, pracují opravdu dlouho. V loňském roce Novinky informovaly, že se tamním expertům povedlo pomocí digitální rekonstrukce odhalit nový pohled na nervovou aktivitu v krysím mozku.

V jejich mozkové aktivitě objevili dosud skryté vzorce, nový pohled na nervovou činnost hlodavců odhalila digitální rekonstrukce mikroobvodu jejich mozku, s jehož virtuální kopií vědci dlouhodobě pracují. [celá zpráva]

Anketa

Věříte, že se vědcům podaří "rozchodit" ochrnuté lidi?
Ano
91,4 %
Ne
8,6 %
Celkem hlasovalo 1203 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám