Hlavní obsah

Ve složité situaci nejvíce uleví stejně postižený člověk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve stresující situaci může člověku prospět, když se s nepříjemnou zátěží a negativními pocity někomu svěří. Měl by si ale najít osobu, která je na tom stejně či alespoň podobně. Podle týmu psychologů z Kalifornie a belgické Lovaně se oběma uleví.

Foto: Profimedia.cz

Sdílení ohrožující situace s osobou, která je v podobném emocionálním stavu, tlumí u obou míru prožívaného stresu.

Článek

Doktorka Sarah Townsendová z University of South California k tomu uvádí: „Jedním z největších objevů naší studie je přínos, který člověk získá, když tráví čas a konverzuje s někým, jehož emocionální reakce je shodná s tou vaší.“

Sytý hladovému nevěří

A vysvětluje to na příkladu člověka, jenž má ve firmě připravit důležitou prezentaci. Když je ves stresu a má pocit, že to nezvládá, je ideální, když si popovídá s někým, kdo připravuje také něco důležitého a rovněž nestíhá. Pomůže mu to víc než rozhovor s někým, kdo náročný úkol zvládá a je v klidu.

Pocit, že jste na stejné lodi, uklidní

„Výsledky naší experimentální studie dokazují, že sdílení ohrožující situace s osobou, která je v podobném emocionálním stavu, tlumí u obou míru prožívaného stresu. Jinými slovy, když čelíte náročné a nepříjemné situaci, pak komunikace s někým, kdo má stejné pocity, sníží míru stresu a vy se víc uklidníte,“ tvrdí Townsendová, která na výzkumu spolupracovala s Heejung S. Kimovou z University of California v Santa Barbaře a Batjou Mesquitovou z Lovaňské univerzity v Belgii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám