Hlavní obsah

Ve Francii odhalili obří kost dinosaura

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci na jihozápadě Francie odkryli obrovskou dinosauří stehenní kost, a to na nalezišti Angeac-Charente, které poskytuje cenné pravěké fosilie už téměř desítiletí. Dva metry dlouhá kost má podle paleontologů patřit sauropodovi, býložravému čtyřnohému ještěrovi s dlouhým krkem a ocasem. Informovala o tom stanice BBC s tím, že sauropodi patřili k největším suchozemským zvířatům vůbec.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Paleontologové našli ve Francii obří dinosauří kostVideo: Reuters

 
Článek

Jde tedy o živočicha patřícího do rodiny sauropodů, kteří žili v druhohorách od pozdního období triasu (zhruba před 230 miliony lety) přes juru až do doby pozdní křídy (před 70 miliony lety).

Odborníci tvrdí, že jsou ohromeni stavem zachování kosti.

„Můžeme vidět zasunutí svalů a šlach, rovněž i jizvy. U velkých nalezených kusů je to vzácné, jelikož mají tendenci se rozpadat,“ řekl listu Le Parisien paleontolog Ronan Allain z Národního muzea přírodní historie v Paříži.

Až padesátitunové zvíře

A jak velký byl daný exemplář, kterému patřila nalezená kost?

„Tento dinosaurus, který žil před více než 140 miliony lety, zřejmě vážil 40 až 50 tun,“ poznamenal Allain podle agentury Reuters. Někteří sauropodi obecně dorůstali až do délky 40 metrů.

Jiná stehenní kost dalšího sauropoda – objevená na stejném místě před devíti lety – byla podle místních novin La Charente Libre 2,2 metru dlouhá a vážila 500 kilogramů.

Očekává se, že aktuální kost identifikovaná minulý týden bude vážit přibližně stejné. Na místě se nadále pracuje.

Francouzské naleziště nabídlo podle BBC od roku 2010 již 7500 zkamenělin – od stegosaurů až po teropodní dinosaury podobné dnešním pštrosům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám