Hlavní obsah

Ve čtvrtek startují jednotné přijímačky na maturitní obory

Praha

Ve čtvrtek 12. dubna začnou na středních školách jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory. Chystá se k nim přijít 87 258 dětí, tedy o 880 více než loni, informoval o tom ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Jiří Zíka. Většina uchazečů o studium bude dělat zkoušku na dvou školách, skládat ji budou z testů z matematiky a češtiny, které připraví a vyhodnotí právě Cermat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Cermatu Jiří Zíka

Článek

Jednotné přijímací zkoušky se letos konají plošně druhým rokem, poprvé byly minulý rok na jaře. Výjimkou jsou umělecké školy, na kterých se už v lednu dělaly talentové zkoušky.

Všichni uchazeči mohli do začátku března poslat přihlášky na dvě školy, jak již Novinky upozorňovaly. [celá zpráva]

Budou tak mít k dispozici dva pokusy, ze kterých se jim nakonec započte lepší výsledek. Pro čtyřleté obory se zkouška uskuteční 12. a 16. dubna, pro víceletá gymnázia 13. a 17. dubna.

Velký zájem o osmiletá gymnázia

Největší zájem je letos opět o osmiletá gymnázia, na která si alespoň jednu přihlášku podalo 18 833 uchazečů, což je více než pětina všech. Směřují tam tři čtvrtiny uchazečů o víceleté obory.

Zhruba tři čtvrtiny všech zájemců o maturitní obor si podaly dvě přihlášky. Zbývajících 19 147 dětí odevzdalo jen jednu.

Minimální hranici stanoví ředitel

Výsledek z jednotných přijímaček bude muset tvořit alespoň 60 procent celkového hodnocení uchazeče. Výjimkou jsou sportovní gymnázia, kde to bude 40 procent. Minimální hranice získaných bodů, která by byla nezbytná pro přijetí na maturitní obory, není centrálně nijak stanovena. Mohou si ji stanovit sami ředitelé škol.

Vedle dvou řádných termínů ministerstvo pro jednotné přijímací zkoušky stanovilo také dva náhradní termíny, které budou 10. a 11. května. Školy mohou jednotné testy doplnit vlastními zkouškami v období od 12. do 28. dubna. Pro nematuritní obory, na kterých se nekonají jednotné přijímačky, mohou ředitelé přijímací zkoušky vyhlásit na 22. až 30. dubna.

Výsledky jednotných přijímacích zkoušek dostanou ředitelé škol v pátek 27. dubna. Pořadí uchazečů zveřejní školy nejpozději 2. května. Přijatí žáci pak budou mít deset dnů na odevzdání takzvaných zápisových lístků do školy, kam budou chtít chodit.

Kritika jednotných přijímaček

Současný systém jednotných přijímacích zkoušek má řadu kritiků. Vyčítají mu například, že představuje velkou administrativní zátěž pro školy a zvýhodňuje uchazeče ze sociálně lépe postavených rodin, které dětem zajistí dobrou přípravu na zkoušky. [celá zpráva]

Podle ministerstva mělo zavedení jednotných zkoušek přispět ke spravedlivějšímu třídění uchazečů podle studijních předpokladů. Kritici ale namítají, že bez centrálně dané minimální hranice bodů pro přijetí jednotné testy nemají význam.

Ředitelé gymnázií v nedávném prohlášení své asociace například požadovali, aby uchazeči i při podání dvou přihlášek skládali testy v jednom jediném termínu. Odpadlo by tak zjišťování, který ze dvou pokusů zkoušek se jim povedl lépe. Jediný výsledek by podle nich mohl platit hned pro obě školy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám