Hlavní obsah

Válka rostlin rozhodne o moravských lužních lesích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenují se černýš rolní a zdravínek jarní a jsou podle vědců žhavými kandidáty na to, aby se stali ochránci lužních lesů rozkládajících se na jihu Moravy. Jde o středoevropské poloparazitické rostliny, které by měly zlikvidovat rozrůstající se populace invazivních rostlin druhů zlatobýl kanadský, zlatobýl obrovský a astrička kopinatá.

Foto: Mendelova univerzita Brno

Černýš rolní by měl pomoci s likvidací invazivních rostlin v lužní krajině na Moravě.

Článek

Jsou to okrasné kytky, které původně krášlily skalky a zahrádky a posléze se rozšířily do krajiny. Tu nyní devastují ve velkém.

Místem souboje se stane údolní niva Spáleného potoka u obce Krumvíř a lokalita Krče v nivě řeky Dyje v nedaleké Břeclavi. Vědci z brněnské Mendelovy univerzity si již napěstovali z černýše a zdravínku osivo. V obou lokalitách je nyní vysadí a budou sledovat drsný souboj. Pokud dvojice černýš a zdravínek uspěje, stanou se i pomocníky zahrádkářů s plevelem.

Zvítězí černýš a zdravínek?

„Mají na kořenech haustorie. Jsou to přísavky, s nimiž se napojí na kořeny invazivních rostlin, kterých se chceme zbavit. Vysají z nich vodu a minerální látky, čímž je oslabí,“ řekl Právu za výzkumníky Stanislav Hejduk z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.

Do oblastí, na nichž se zabydlel zlatobýl a astričky, místy jde o stovky metrů čtverečních, se pak vrátí původní rostliny. V květináčích to při pokusech přírodovědců z brněnské Masarykovy univerzity vyšlo. Tyto dvě brněnské školy na tom spolupracují.

Češi jako první na světě sledovali dělení buněk ječmene živě. Trvalo 80 minut

Věda a školy

Pokud černýš a zdravínek uspějí i v ostré akci, tedy v terénu, stanou se opravdovými kytkovými hrdiny. Zlikvidovat invazivní rostliny je totiž velmi obtížné. Zlatobýly jsou původem ze Severní Ameriky a byly vysazovány na zahrádkách, aby je krášlily. Jenže když se ukázalo, že přírodě škodí, to už se vymkly kontrole. Nezabírá na ně pastva ani sečení.

Ochrana vzácné krajiny

Přestože si to veřejnost neuvědomuje, lužní krajina, tedy oblasti, v nichž se konkrétně na jihu Moravy rozlévají pravidelně do krajiny řeky Morava a Dyje, je mimořádně vzácným biotopem. Nejde jen o to, že pomáhá zachovat vodu v krajině - lužní oblasti doslova bují životem. Soutoku obou řek se dokonce říká Moravská Amazonie.

Na záchranu před agresivními invazivními rostlinami čeká celý seznam domácích druhů od ostřice po zeměžluč, rozrazil či karbinec. Navíc na ty je navázán i mokřadní hmyz, takže jde i o jeho záchranu.

Černýš a zdravínek sice patří mezi poloparazitické rostliny, ale to podle odborníků vůbec nebrání tomu, aby se v budoucnu nestaly hvězdami zahrádek v Čechách a na Moravě. Jde o pěkně kvetoucí jednoleté rostliny, které jsou atraktivní pro včely a hmyz a mohly by pomoci v boji s plevelem. Výsledek jejich první velké bitvy v terénu bude znám zhruba do roka.

Foto: Mendelova univerzita Brno

Zdravínek jarní by měl pomoci s likvidací invazivních rostlin v lužní krajině na Moravě.

Chytrý skleník umožní sklízet vlastní rajčata i v prosinci

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám