Hlavní obsah

V trojském skleníku Fata Morgana se letos líhne 500 druhů tropických motýlů

Právo, Petr Kotek
Praha

K ozdobám letošního - už osmého - ročníku výstavy Tropičtí motýli ve skleníku Fata Morgana Botanické zahrady hl. města Prahy, patří jeden z největších denních motýlů na světě. Otakárek Troides Helena se právě v těchto dnech v pražské Tróji líhne z kukel nakoupených na farmě v anglickém Stratfordu.

Článek

„Tento ptakokřídlec žije v jihovýchodní Asi, Austrálii a na přilehlých ostrovech. Ve stádiu motýla oproti ostatním tropickým druhům stráví podstatnou část života, až čtyři měsíce," popisuje kurátorka výstavy Eva Smržová.

„Motýlí“ výstavy patří v pražské botanické zahradě k nejúspěšnějším akcím. První ročník slavnostně otevíral v červnu 2004 celý skleník Fata Morgana, v roce 2005 se uskutečnily výstavy rovnou dvě - jarní a podzimní. Každoročně ji během měsíce trvání navštíví více než 45 000 obdivovatelů.

„Aby bylo na co se dívat, musí se v dostatečném časovém předstihu obstarat a nechat ‚dozrát‘ kukly. Z nich se pak budoucí tropičtí krasavci líhnou přímo před zraky návštěvníků,“ vysvětluje mluvčí zahrady Marcela Uhlíková.

Kukly se před líhnutím lepí za zadeček

Každá kukla je speciálním lepidlem přilepena za „zadeček", aby při líhnutí měl motýl oporu a dokázal se ze sevření kukly snáz vymanit. Kukly jsou i s oporou umístěny do líhniště - prosklených vitrín s otevřenou vrchní stěnou, kterou po vylíhnutí vlétají do prostoru expozice.

„Vylíhnutí motýli potřebují dostatek kvalitní stravy: na speciálních krmítkách servírujeme nahnilé ovoce a medový roztok - to pokud nejsou spokojeni s nabídkou nektaru z právě rozkvetlých květů,“ doplňuje Uhlíková.

Motýli „dozrávají“ ve společnosti smaragdové liány

Prvním motýlem, který se v roce 2010 ve Fatě vylíhl byl Parthenos sylvia violacea. On i jeho následovníci (letos se v Tróji líhne 500 motýlích druhů žijících v Africe, na Kanárských ostrovech, Filipínách, Thajsku, Malajsii a ve Střední a Jižní Americe) si mohou pochutnat na nektaru z právě kvetoucího květu „smaragdové liány" - dřevnatějící liány, kterou v roce 1838 objevila posádka lodi kapitána Charlese Wilkese během první americké přírodovědné expedice Trojská zahrada získala řízky Strongylodonu macrobotrys darem z botanické zahrady v Bonnu v roce 2002.

Reklama

Výběr článků

Načítám