Hlavní obsah

V Terezíně se při rekonstrukci domu našly pod sutí dokumenty z židovského ghetta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terezín (Litoměřicko)

Při rekonstrukci domu v Terezíně se našly dopisy určené ženě, kterou nacisté internovali v terezínském ghettu. Mezi cennými věcmi byly i transportní kartičky, úřední dokumenty a drobné předměty terezínských vězňů, některé dokumenty jsou ještě z Rakouska-Uherska. Byly ukryté v sutinách na půdě pod podlahou. Informoval o tom spolumajitel domu, sběratel a člen Klubu vojenské historie Jiří Smutný, který vzácné písemnosti objevil.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Mezi cennými artefakty byly i transportní kartičky, úřední dokumenty a drobné předměty terezínských vězňů, některé dokumenty jsou ještě z Rakouska-Uherska.

Článek

Dokumenty jsou podle historiků vzácné svým počtem i tím, že pocházejí přímo z ghetta. Památník Terezín je hodlá do dvou let ukázat veřejnosti.

Příbuzní v Jižní Americe

Jak připomněl spolumajitel domu, sběratel a člen Klubu vojenské historie Jiří Smutný, který písemnosti objevil, bylo kvůli dokumentům třeba prohledat asi 55 tun suti.

„Nejzajímavější byly asi dopisy, kterých tam bylo 15. Byly adresované jedné paní, která byla vězněna v ghettu. Dopisy chodily z Itálie a tuším z Rakouska,” uvedl Smutný.

Adresátem byla židovská vězeňkyně Anna Hönigsbergová, psali je její příbuzní. Historikům se už podařilo některé členy rodiny vypátrat v Jižní Americe. Zjistili také, že žena válku přežila.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Spolumajitel domu, sběratel a člen Klubu vojenské historie Jiří Smutný, který vzácné písemnosti objevil.

Suť ukrývala i transportní kartičky. „Dostávali je vězni, když směřovali do Terezína a z Terezína pryč,” řekl Smutný. Některé z nich byly i s číslem bloku, tedy domu, který byl za ghetta takto označen. V jednom z nich žila i adresátka nalezených dopisů. „Nevíme, jestli se dopisy dostaly přímo k ní,” dodal sběratel.

Rozpis služeb hlídačů na WC

Mezi nalezenými materiály jsou také slamník, kufr, transportní lístky, lahve z terezínského pivovaru a řada drobných předmětů denní potřeby, uvedl již dříve Radiožurnál. Mezi nalezenými dokumenty je třeba i rozpis služeb hlídačů na toaletách.

„Jsem nadšený, tohle jsem nikdy neviděl. Určitě to půjde na novou výstavu. Je třeba lidem ukázat, že něco tak absurdního v terezínském ghettu existovalo,” řekl rozhlasu historik Tomáš Federovič.

Americký astronaut předal kresbu židovského chlapce muzeu v Terezíně

Věda a školy

Písemnosti z druhé světové války dali historikové správcům památníku v Terezíně. Veřejnost by je mohla vidět do dvou let v obnovených expozicích. Dokumenty z doby Rakouska-Uherska bude vystavovat ve svých prostorech město.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Na snímku je telegram, který ležel mezi dalšími písemnostmi.

Historikové a sběratelé tušili, že v budově mohou podobné dokumenty být. „Už v minulosti jsme pár artefaktů odtamtud vyndali, ale že tam toho bude takové kvantum, to jsme tedy nečekali,” přiznal sběratel.

Dokumenty naplnily celou místnost. Odborníci je kvůli prašnému prostředí vyndávali v plynových maskách. „Byla možnost půdu zatopit vodou, ale to bychom dokumenty poškodili,” vysvětlil Smutný.

Pevnost Terezín založil v roce 1780 Josef II. na obranu proti Prusům. Za druhé světové války v něm nacisté zřídili židovské ghetto. Mezi lety 1941 a 1945 tam internovali 155 000 Židů z celé Evropy. Osvobození se nedožilo 117 000 z nich. Věznicí gestapa v Malé pevnosti prošlo 32 000 mužů a žen. V Terezíně jich zahynulo 2600, další tisíce v jiných koncentračních táborech, do nichž je nacisté převezli.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Na snímku je pohlednice, která ležela mezi dalšími písemnostmi.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Dokumenty jsou podle historiků vzácné svým počtem i tím, že pocházejí přímo z ghetta. Památník Terezín je hodlá do dvou let ukázat veřejnosti.

Reklama

Související články

Esesák chtěl osvobodit krásnou židovku

Z pekla koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau se v letech 1940 až 1945 pokusilo o útěk asi 800 vězňů. Úspěšných z toho bylo necelých 150 pokusů. Patřil...

Výběr článků

Načítám