Hlavní obsah

V práci se zraní denně přes sto lidí

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než sto lidí denně se zraní v České republice během výkonu svého zaměstnání, což znamená zhruba čtyři pracovní úrazy za hodinu. Největší počet úrazů je ve středních Čechách, na jižní a severní Moravě. Vyplývá to ze statistik Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) za první pololetí letošního roku.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji dochází ke zranění při manipulaci s materiálem.

Článek

V uvedeném období došlo v Česku k 19 781 pracovnímu úrazu, z toho čtyřicet bylo smrtelných. Nejvíce nehod se stává ve výrobních a zpracovatelských firmách. Skoro ke třem tisícům pracovních úrazů pak podle zaměstnavatelů došlo během chůze zaměstnanců.

Kamenem úrazu bývají schody

„Nejčastěji dochází ke zranění při manipulaci s materiálem. Nejvíce pracovních úrazů hlásí továrny nebo provozy, kde se zaměstnanci pohybují v poměrně složitém prostředí a pracují například s těžkými stroji. Riziko úrazu – lehčího nebo vážnějšího – je samozřejmě různé. Nicméně často se stává, že majitel nebo provozovatel opomine drobnost – třeba řádné označení schodu, které by mohlo pomoci takovým úrazům předejít,“ komentuje statistiky vedoucí inspektor Milan Pavelčík ze společnosti Bureau Veritas.

Choďte opatrně

Mezi další nejběžnější pracovní úrazy patří ty, které se stanou zaměstnancům během chůze – celkem jde za půl roku o zhruba tři tisíce případů. Většinou jde právě o zmíněné přehlédnutí schodu, uklouznutí nebo podobné nehody, které většinou končí lehčím úrazem. Poměrně časté jsou úrazy během řezání, ukládání hmotných věcí nebo při čištění a mytí.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám