Hlavní obsah

V Plzni startuje Dětská technická univerzita

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fakulta strojní Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni otevírá první ročník projektu Dětské technické univerzity, kterou bude navštěvovat 36 malých posluchačů. Smyslem je žákům prvního a druhého stupně základních škol přiblížit svět techniky a povzbudit je tak v případném směřování jejich dalšího studia a zájmu. Slavnostní imatrikulace probíhá ve středu 27. září.

Foto: ZČU

Snímek z Fakulty strojní ZČU, kde bude univerzita pro školáky probíhat.

Článek

Žáci si budou moci v průběhu celého školního roku pod dohledem zkušených odborníků, tedy pracovníků fakulty a partnerů z průmyslové praxe, vyzkoušet množství experimentů napříč všemi katedrami.

„Budou se věnovat 3D tisku z plastu a kovu, výrobě frézovaných zvířátek a figurek, chemickým experimentům, zkoumání vlastností materiálů, parní turbíně a větrné energii, výrobním strojům a zařízením. V neposlední řadě navštíví i Regionální technologický institut – výzkumné centrum Fakulty strojní ZČU,“ popsala za organizátory Eva Krauzová.

Technika neznamená jen složité výpočty

„Naší snahou je ukázat žákům, že technika nejsou jen dlouhé a složité matematické výpočty, které vídají v učebnicích, na tabulích nebo fotografiích, ale že to může být především zábava,“ doplnil děkan fakulty Milan Edl s tím, že by byli rádi, kdyby se podařilo alespoň část dětí pro techniku nadchnout tak, aby se ji rozhodly v budoucnu studovat.

Imatrikulace malých posluchačů se uskuteční od 15 hodin v posluchárně UP 101 v budově strojní fakulty na adrese Univerzitní 22. Jednotlivé aktivity budou probíhat vždy ve středu, také od 15 hodin. Celý program zakončí slavnostní promoce spojená s předáním diplomů úspěšným absolventům z rukou děkana.

Projekt Dětské technické univerzity 2017 se uskuteční pod záštitou náměstkyně primátora Plzně Evy Herinkové, náměstka hejtmana Plzeňského kraje Iva Grünera a děkana fakulty strojní Edla. Na projektu se podílejí také společnosti Doosan Škoda Power, LEAR Corporation Czech Republic, s.r.o., Nakladatelství Fraus, Siemens, SmartEdu, Techmania Science Center a ZF Engineering Plzeň.

Různé dětské univerzity pořádá více vysokých škol, od Karlovy univerzity v Praze až po Univerzitu Palackého v Olomouci. Poprvé se letos přidává i brněnské Vysoké učení technické (VUT) se svou rovněž technickou univerzitou pro děti. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám