Hlavní obsah

V Plzni se bude řešit budoucnost jaderné energetiky, chystají se akce pro studenty

Novinky,

V Plzni se již poosmé uskuteční akce jménem Jaderné dny. Jedná se o výstavu doplněnou přednáškami, které mají za cíl přiblížit oblast využití jaderné energie, a to hlavně studentům středních a vysokých škol. Akce se koná od 19. dubna do 23. května v prostorách Fakulty strojní plzeňské Západočeské univerzity (ZČU).

Foto: ZČU

Jaderné dny na plzeňské Západočeské univerzitě. Ilustrační foto

Článek

Akce, kterou se ZČU spolupořádají dodavatel technologií pro jadernou energetiku Škoda JS a akademické společenství CENEN (Czech Nuclear Education Network – Česká síť jaderného vzdělávání), chce mladým lidem pomoci najít odpovědi na otázky, jaké jsou energetické problémy současnosti, jak funguje jaderný reaktor či zda je jaderná energie bezpečná, ekologická a užitečná.

Vystaveny budou jak modely různých jaderných zařízení, tak i skutečná zařízení nebo jejich části a přístroje spojené s využitím jaderné energie. K vidění bude také maketa palivové kazety reaktoru VVER 1000, jaké pracují kupříkladu v Temelíně, modely reaktorů a kontejnerů na použité palivo, rovněž model hlubinného úložiště.

Zástupci Jižní Koreje i Ruska

Součástí programu Jaderných dnů jsou letos i různé semináře. První den se za účasti vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jána Štullera či předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové uskuteční seminář s panelovou diskusí na téma „Budoucnost jaderné energetiky a technické vzdělávání v ČR“.

Za pozornost stojí také seminář „Nové projekty pro nové bloky“, který proběhne ve středu 25. dubna. Je určen studentům vysokých škol a odborné veřejnosti, podobně jako další semináře, které budou po dobu konání Jaderných dnů probíhat vždy ve středu odpoledne.

K účasti byli pozváni zájemci o výstavbu nových jaderných zdrojů v ČR, svou účast potvrdili zástupci společností ATMEA (francouzsko-japonské konsorcium), KHNP (Jižní Korea) nebo Rosatom (Rusko).

Zaujmout středoškoláky

Důležitou součástí programu jsou i přednášky pro studenty středních škol, zvláště technických oborů a gymnázií. Konat se budou od 25. dubna do 23. května každou středu dopoledne. Jedním ze záměrů pořadatelů je prohloubit jejich zájem o studium technických oborů.

„Západočeská univerzita je jedna z mála tuzemských univerzit, která připravuje odborníky pro jadernou energetiku (dále například pražské ČVUT – pozn. red.). Jaderné dny, které se už podruhé konají přímo na Fakultě strojní, jsou ideální příležitostí, jak na té nejvyšší úrovni přiblížit aktuální dění v této oblasti studentům vysokých i středních škol,“ poznamenal rektor ZČU Miroslav Holeček.

„Čím dříve dokážeme potenciální budoucí spolupracovníky oslovit a začneme s nimi pracovat, tím rychlejší, kratší a efektivnější je proces jejich začleňování do praxe ve firmě. Spolupracujeme se dvěma klíčovými vysokými školami v oboru, s Fakultou strojní ZČU a Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze,“ uvedl generální ředitel společnosti Škoda JS Vladimír Poklop s tím, že se nepodílejí jen na přípravě vysokoškoláků.

„Již před lety jsme navázali úspěšnou spolupráci se střední průmyslovou školou a odborným učilištěm, odkud přicházejí do pracovního poměru nejen technologové, strojírenští technici či kontroloři, ale také obráběči kovů a zámečníci,“ řekl.

„Konkrétně jde o Střední průmyslovou školu strojnickou a Střední odbornou školu prof. Švejcara a Střední odborné učiliště elektrotechnické, vše v Plzni,” doplnil pro Novinky mluvčí firmy Jan Stolár.

Témata přednášek pro střední školy

  • 25. dubna: Žijeme v poli záření
  • 2. května: Od přírodního jaderného reaktoru k jaderné energetice
  • 9. května: Mýty a fakta o jádru Fukušima 7 let poté
  • 16. května: Energetický mix a role jaderné energetiky
  • 23. května: Životní prostředí a radioaktivní odpady

Na dopolední středeční přednášky pro studenty středních škol vždy navazují studentské soutěže o ceny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám