Hlavní obsah

V Brně pomohli vyvinout metodu identifikace dřev proti nelegálnímu obchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně v mezinárodní spolupráci s kolegy z Indie a Polska vyvinuli novou metodu pro identifikaci různých druhů dřev a pro vytvoření databáze zejména tropických druhů dřev. Díky tomu je nyní možné lépe vystopovat původ dřeva, což umožní účinněji potlačovat nelegální obchod s exotickými a vzácnými druhy, které se používají hlavně pro výrobu luxusního nábytku.

Foto: Profimedia.cz

Odlesňování v Brazílii. Ilustrační snímek

Článek

„Během výzkumných prací jsme shromáždili vzorky různých druhů tvrdých dřev a měkkých dřev evropského a indického původu, které se zpracovávají při výrobě nábytku. Tyto vzorky jsme analyzovali pomocí infračervené spektroskopie a pomocí infračerveného laseru pro tzv. on-site analýzy ve forenzním hodnocení,” vysvětlila Daniela Tesařová z Ústavu designu, nábytku a bydlení Mendelovy univerzity a jedna z řešitelek projektu.

Podle vyplaveného dřeva na Islandu pátrají brněnští odborníci po mořských proudech

Věda a školy

„Získané výsledky sloužily jako podklad pro vytvoření databáze různých, zejména tropických druhů dřev pro porovnání a identifikaci neznámých druhů dřev,” dodala.

Problém pro tropické pralesy

Nyní tak lze identifikovat druh a původ dřeva pomocí moderní sofistikované laboratorní metody. Podle Tesařové se dosažené výsledky podařilo ověřit při identifikaci neznámých druhů dřevin.

Nelegální obchod se dřevem skýtá rizika především pro země, kde stromy rostou. Těžba je často nelegální a jejím důsledkem je odlesňování velkých ploch. Často se jedná o tropické pralesy.

Amazonie je rezervoárem virů, odlesňování může vést ke katastrofě

Koronavirus

Problematika odlesňování se týká kupříkladu Brazílie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám