Hlavní obsah

Ústecký kraj má mít jen 47 středních škol

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slučování, které zredukuje počet škol na zhruba polovinu ve srovnání s rokem 2001, vyvolává v některých městech velkou vlnu nevole.

Foto: Profimedia.cz

Slučování škol vyvolává v některých městech vlnu nevole, kritici se obávají především snížení kvality výuky.

Článek

Jako první ze všech regionů je připraven na snižující se počet žáků na středních školách Ústecký kraj.

Už před časem začal s projektem páteřních škol, který má pomoci při optimalizaci středního vzdělávání. V roce 2001 kraj převzal od státu 96 středních škol, k září roku 2012 jich má být maximálně 45 až 47, tedy zhruba polovina. Slučování ale vyvolává v některých městech vlnu nevole, kritici se obávají především snížení kvality výuky.

„Osvícenost“ kraje

„Jak uvedl v novinovém rozhovoru premiér Petr Nečas, osvícené kraje již se slučováním středních škol začaly, jiné to teprve čeká. A z toho vyplývá, že Ústecký kraj je nejosvícenější, protože už má etapu slučování škol za sebou,“ řekl s úsměvem krajský radní pro školství Petr Jakubec (ČSSD).

Demografické výhledy ukazují, že v následujících letech bude počet žáků klesat. Podle odborníků jich bude na středních školách v roce 2015 o 6000 méně než v roce 2009, kdy jich bylo téměř 41 000. Pokud by se počet škol neměnil, byla by jich podle kraje v roce 2015 třetina v regionu poloprázdná, a tudíž neefektivně využitá.

Cílem projektu páteřních škol je vytvořit maximálně využitý a efektivní aparát vzdělávací soustavy, který bude poskytovat kvalitní a široké spektrum vzdělání. Nyní kraj zřizuje celkem 68 středních škol, jejich počet v tomto a příštím roce ještě klesne.

Budovy kraj prodá

Školy s vyšším počtem žáků mají být ekonomicky výhodnější. Uvolněné a nyní už nepotřebné objekty kraj buď již prodal, anebo je nyní nabízí k prodeji či v dražbě. To má přinést úsporu více než 50 miliónů korun.

Slučování škol se v mnoha městech nesetkalo s kladným ohlasem. Protestovali proti němu studenti z Varnsdorfu, Děčína, Mostu i z Roudnice nad Labem. V polovině června studenti místního gymnázia uspořádali protestní pochod Děčínem, na konci minulého měsíce chtěli zvrátit hlasování krajských zastupitelů, ovšem neúspěšně.

Další etapu optimalizace chce kraj zahájit v roce 2013. Její hlavní úkol představuje sladění oborové nabídky regionu.

„Hlavní smysl tohoto kroku spočívá v logickém uspořádání nabízených oborů tak, aby dvě blízké střední školy nenabízely stejné či podobné a aby se třídy dařilo naplnit,“ uvedla mluvčí kraje Alena Tichá.

Reklama

Výběr článků

Načítám