Hlavní obsah

Úřady práce se chystají na možné propouštění, měly by dostat návod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úřady práce se připravují na případné propouštění, které by mohlo v příštích měsících nastat kvůli ekonomické krizi. Vzniknout by měl určitý návod, podle něhož by mohli úředníci postupovat. Uvedl to řekl ministr práce Petr Nečas (ODS). S vedením úřadů práce tento týden o možném postupu jednal. O dopadech krize debatovala v úterý a dnes i Poslanecká sněmovna.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Podle ministra Petra Nečase by měl vzniknout návod pro Úřady práce jak postupovat v době krize.

Článek

 "Úřady budou přistupovat nesmírně aktivně. Nebudou pouze pasivně vyčkávat, až se lidé budou evidovat," uvedl Nečas. Jako příklad zmínil havlíčkobrodský úřad práce. Právě u něj se evidovali zaměstnanci skláren Sklo Bohemia ze Světlé nad Sázavou, které skončily v konkurzu. Zadlužený podnik zastavil koncem září výrobu. Pracovníci nedostávali od srpna výplatu. Za poslední dva měsíce firmu opustilo asi 500 lidí, dalších 700 dostalo výpověď při hromadném propouštění.

Havlíčkobrodský úřad práce eviduje kolem 350 bývalých sklářů. Zřídil pro ně zvláštní pracoviště, kde se uchazečům věnovala skupina úředníků. Snažil se také o to, aby lidé dostali podporu o něco dřív, než je obvyklé. Poprvé jim ji vyplatí v těchto dnech. Úředníci tak postupují kvůli tomu, že lidé několik měsíců nedostali mzdu.

Podpora se kvůli krizi nezmění

Nečas nepočítá s tím, že by se kvůli krizi měnila pravidla podpor v nezaměstnanosti. Změnu zákona nechystá. Podle novely, která začne platit v lednu, by každý nezaměstnaný měl po pěti měsících bez práce spolupracovat s úředníky na vytvoření osobního plánu kroků k získání místa. Pokud nebude chtít, přijde o sociální dávky.

Vyplácení podpory v nezaměstnanosti by se navíc mělo v novém roce o měsíc zkrátit. Lidé bez práce do 50 let ji budou pobírat místo půl roku pět měsíců, lidé od 50 do 55 let místo devíti osm měsíců a osoby nad 55 let místo roku 11 měsíců. V prvních dvou měsících dostanou 65 procent předchozího průměrného čistého příjmu, v dalších dvou měsících jeho polovinu a ve zbytku 45 procent. Nyní dostávají čtvrt roku půlku výdělku, pak 45 procent. Maximálně mohou letos získat 12 249 korun měsíčně. Strop se zachová.

Podporu od ledna dál nebudou mít ti, kteří v posledním půlroce nejméně dvakrát bez vážných důvodů odešli z místa, co jim úřad práce našel. Norma počítá i s omezením dávek dlouhodobě nezaměstnaným, kteří odmítnou rekvalifikaci či určitý počet hodin dobrovolnické práce pro obce. Pokud k ní naopak budou ochotni, mohli by si dávky zvýšit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám