Hlavní obsah

Úřady kvůli služebnímu zákonu těžce shánějí odborníky

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní správa kvůli konstrukci služebního zákona jen velmi obtížně láká zkušené a kvalifikované odborníky. Bez úřednické zkoušky totiž při nástupu automaticky spadnou na nejnižší platovou úroveň, která neodpovídá jejich zkušenostem ani nárokům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministerstvo vnitra chystá novelu služebního zákona.

Článek

Ministerstvo vnitra proto chystá novelu služebního zákona platného od loňského léta, která by expertům adekvátní plat zajistila i před vykonáním povinné zkoušky. Nyní na vyšší ohodnocení dosáhnou až po jejím složení, což může trvat i rok. Do té doby jim úřady mohou nabídnout maximálně zhruba 20 tisíc korun.

Plány na změnu legislativy Právu potvrdil Ondřej Krátoška z tiskového odboru ministerstva vnitra, které státní správu u nás zastřešuje.

„Na základě vyhodnocení některých aplikačních problémů zákona o státní službě je připraven návrh řešení,“ řekl s tím, že praxe komplikuje hlavně „přetahování“ lidí ze soukromého sektoru.

Pravidlo, podle něhož je nově přijatý zaměstnanec před složením zkoušky automaticky zařazen do základního, tedy prvního platového stupně, by tak podle něj mělo ze zákona vypadnout.

Chybějí právníci a IT specialisté

„Nově by měl být novému zaměstnanci platový stupeň stanoven na základě započitatelné praxe bez ohledu na vykonání úřednické zkoušky,“ dodal Krátoška. Změna by se měla podle představ ministerstva dostat do parlamentu ještě letos na podzim.

O formě, jakou změna před poslance doputuje, tedy zda půjde např. o vládní návrh, zatím podle Krátošky nebylo rozhodnuto. Že současná zákonná úprava úřadům komplikuje nabírání kvalifikovaných zaměstnanců, připustil už dříve i náměstek ministerstva vnitra pro státní správu Josef Postránecký.

Absenci možnosti nabídnout odborným zaměstnancům lepší tarifní třídu ihned po nástupu označil za jednu z největších brzd státní správy.

Zoufale potřebuji kvalitní zaměstnance, ale za minimální plat zkrátka žádný takový nastoupit nechce.
úřednice ministerstva

Problém se týká zejména právníků nebo počítačových odborníků. „Jsem v situaci, kdy mám volná místa a zoufale potřebuji kvalitní zaměstnance, ale za minimální plat zkrátka žádný takový nastoupit nechce, i kdyby to bylo třeba jen na dva měsíce,“ řekla Právu úřednice jednoho z ministerstev na úrovni šéfa odboru.

Právě IT specialisté a zkušení právníci chybějí resortům nejpalčivěji, v soukromém sektoru se totiž kvalitní odborníci uchytí bez větších problémů a za lepší platy. Např. ministerstvo spravedlnosti nedávno oznámilo záměr vytvořit nová IT pracoviště v Brně a v Ostravě, protože v hlavním městě se do výběrových řízení dlouhodobě téměř nikdo nehlásí.

Podle ministerstva školství komplikuje nabírání nových lidí i celkově náročná administrativa spojená s výběrovými řízeními. „To se projevuje mimo jiné v časové náročnosti, kdy jedno výběrové řízení v optimálním případě trvá až tři měsíce,“ uvedla tisková mluvčí resortu Klára Bílá. Navrhovaná změna by podle ní mohla současný stav zlepšit a zájemce o práci ve státním sektoru lépe motivovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám