Hlavní obsah

Úřad práce loni odňal téměř 1500 dávek

Novinky,

Od ledna do prosince 2017 provedli zaměstnanci Úřadu práce ČR celkem 40 548 sociálních šetření a 70 345 šetření v místě. Na základě zjištěných skutečností zamítli 559 nových žádostí o některou z dávek hmotné nouze a odňali 1497 již vyplácených. Celkové úspory za loňský rok tak dle úřadu přesáhly 37 miliónů Kč. Úřad se snaží zaměřovat na intenzívnější práci s dlouhodobě nezaměstnanými uchazeči o práci – a především s příjemci dávek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Naší prioritou je motivovat uchazeče o zaměstnání k tomu, aby se snažili zvýšit si příjem především vlastní prací. Tedy aby zaměstnání či samostatná výdělečná činnost pro ně byly skutečně hlavním zdrojem příjmu,“ upozornila generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

„Práce a pravidelný příjem jsou prostředky, které brání tomu, aby se člověk dostal do hmotné nouze nebo sociálního vyčlenění. Úřad práce se snaží v rámci cíleného poradenství motivovat klienty k tomu, aby byli v tomto ohledu aktivnější. Tomu napomáhá i působení našich zaměstnanců v terénu prostřednictvím šetření,“ doplnila.

Podpořit ve vstupu na trh práce

V průběhu srpna 2014 – kdy se uskutečnila první vlna personálního posílení – až prosince 2017 provedli zaměstnanci ÚP ČR celkem 403 161 sociálních šetření a 168 432 šetření v místě. Za tu dobu vykázali v návaznosti na provedená šetření úsporu ve výši 188 miliónů korun. Celkem nepřiznali 5040 nových žádostí o některou z opakovaných dávek hmotné nouze a odňali 11 581 už vyplácených dávek.

„Cílem šetření je získání informací o životní a sociální situaci žadatele. Zaměstnanci úřadu mohou ověřit, zda se žadatel nebo příjemce skutečně nachází v podmínkách, které ho opravňují k nároku na dávku, její výši a výplatu, včetně trvání výplaty. V opačném případě dávku odejmeme či snížíme. Zároveň se ještě více zaměříme na individuální práci s takovým klientem a snažíme se jej podpořit ve vstupu trh práce,“ vysvětlila ředitelka Odboru pro sociální věci Generálního ředitelství ÚP ČR Zdeňka Cibulková.

Šetření probíhá v přirozeném prostředí žadatele. K neoprávněnému pobírání dávek dochází zejména v oblasti nepojistných sociálních dávek. Jedná se hlavně o příspěvky a doplatky na bydlení, příspěvky na živobytí, v menší míře o příspěvky na péči, zvláštní pomůcku, mobilitu či dávky mimořádné okamžité pomoci.

Úřad má proto nastaven vnitřní kontrolní systém, spolupracuje i s Policií ČR a obcemi.

Reklama

Související články

Poradna: Nárok na podporu v nezaměstnanosti

Uchazeči o zaměstnání, kteří jsou vedeni na úřadu práce, mají nárok na podporu v nezaměstnanosti. Mohou si k pobírané podpoře v nezaměstnanosti i něco...

Nezaměstnaných v prosinci mírně přibylo

Nezaměstnanost v prosinci mírně stoupla na 3,8 procenta z listopadových 3,5 procenta. O práci se ucházelo 280 620 lidí. Vyplývá to z údajů, které v úterý...

Výběr článků

Načítám