Hlavní obsah

Úřad práce v Liberci shání lidi pro Německo. Neuvěřitelné, zlobí se čeští podnikatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) kritizuje úřad práce v Liberci za pomoc při náboru lidí na práci v Německu. Liberecká pobočka ve spolupráci s Bundesagentur für Arbeit v Bautzenu (Budyšín) uspořádala v listopadu ve své centrále seminář pro zájemce o výdělek v Německu. Úřad práce ČR (ÚPČR) se proti kritice ohradil s tím, že „cílený nábor” uchazečů o zaměstnání neprovádí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Předseda AMSP Karel Havlíček v pondělí připomněl, že největším problémem podnikatelů v Česku je nedostatek pracovníků. České podniky poptávají 213 tisíc zaměstnanců a v tomto ohledu mu postup libereckého úřadu přijde „neuvěřitelný”.

„Fakt, že liberecký úřad práce pomáhá německým kolegům s náborem českých pracovníků, zní v době, kdy naše firmy již nevědí, jak přilákat pracovníky, a kdy cíleně náš stát redukuje příliv zahraničních zaměstnanců, zcela neuvěřitelně,” zlobí se Havlíček.

Nejsme jediným zdrojem pracovní síly

Mluvčí UPČR Kateřina Beránková jeho kritiku odráží. Seminář měl podle ní lidem poradit, jak najít práci v sousední zemi přes internet, jak napsat životopis a na co si dát při hledání práce pozor.

„Hlavním posláním ÚPČR je zprostředkování zaměstnání. V tomto ohledu koná úřad maximum a jeho prioritou je obsadit co nejvíce volných pracovních míst uchazeči z evidence,” uvedla Beránková.

„O tom, kterého zaměstnavatele si zaměstnanec nakonec zvolí, rozhoduje řada aspektů – výše mzdy, benefity, dobře nastavená firemní kultura zaměstnavatele nebo třeba jeho ochota ustoupit z původních požadavků,“ reagovala na kritiku šéfka ÚPČR Kateřina Sadílková.

Podle úřadu se při snaze zprostředkovat nezaměstnaným práci osvědčují i setkání v rámci regionálních partnerství či osobní návštěvy starostů měst a obcí. „V této souvislosti je ale třeba poukázat na fakt, že uchazeči o zaměstnání z evidence ÚPČR nejsou pro zaměstnavatele jediným zdrojem pracovní síly na trhu práce,” připomněla Sadílková.

„Výsměch podnikatelům v regionu”

Podle AMSP je situace nejsložitější právě v pohraničních oblastech, kde je dlouhodobě nejvíce lidí, kteří využívají lepších mzdových podmínek v blízkých německých městech a obcích.

„Úřad práce by se měl především soustředit na zajištění stability našeho trhu, hledat nástroje pro podporu našich firem, a ne pomáhat odlákat pracovníky do Německa. Je to výsměch všem podnikatelům z regionu. Budeme chtít jednat s ředitelkou Generálního ředitelství ÚPČR, kde budeme požadovat vysvětlení, a hlavně okamžité ukončení těchto aktivit,” dodal předseda AMSP.

Bez práce jen 3,5 procenta lidí

V Česku je rekordně nízká nezaměstnanost – jen 3,5 procenta. Na konci listopadu bylo v zemi bez práce 265 tisíc lidí, přičemž zhruba 200 tisíc lidí ve skutečnosti nemá podle Havlíka o práci dlouhodobě z různých důvodů zájem. Nabídka práce je tak výrazně vyšší než reálná poptávka, ačkoliv mzdy rostou nejrychleji za posledních deset let.

Za třetí čtvrtletí vzrostla průměrná mzda o 6,8 procenta na 29 050 korun. Přesto mají podnikatelé problém lidi sehnat a doslova si je přeplácejí. Zaměstnání v Německu je ale atraktivní, i práce jen za minimální mzdu se lidem vyplatí, ta je totiž zhruba třikrát vyšší než ta česká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám