Hlavní obsah

Univerzitní laboratoř přečte lidské emoce

Právo, vtk

Vypadá jako počítačová učebna, ale jde o laboratoř s fyziologickými snímači, které mimo jiné měří kožní odpor, tep srdce, snímají pohyb očí. To vše jen proto, aby byly zachyceny i ty nejjemnější reakce lidí vyplňujících u počítačů různé testy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Tato pracovna je nově součástí katedry politologie na fakultě sociálních studií brněnské Masarykovy univerzity. Poslouží k detailnímu studiu volebního chování voličů. Jde o jediné zařízení svého druhu v republice.

Odborníci i studenti

Laboratoř využijí nejen odborníci, ale také studenti ke svým experimentům. Dříve si vědci museli vystačit s kartony přinesenými z obchodů, z nichž si za pomoci nůžek a lepicích pásek vytvořili v učebně oddělené boxy, a zamezili tak účastníkům testů od sebe opisovat.

Merkur přejde před Sluncem. Vzácný úkaz se bude opakovat až za 13 let

Věda a školy

„Dřív byly naší hlavní pomůckou kartonové boxy, které jsme měli schované na půdě fakulty a vždycky jsme si je museli pracně snést dolů. Bez nich bychom se ale třeba při výzkumu toho, jak se lidé rozhodují ve volbách, neobešli. Dnes jsou mezi jednotlivými stolky vysouvací panely,“ uvedla za tvůrce tohoto projektu Lenka Hrbková.

Zdůraznila, že nejmodernější technika umožní číst emoce lidí odpovídajících na počítačích na různé dotazy.

Další novinkou na politologii je magisterská specializace na oblast nazvanou Volební studia a politický marketing. Její absolventi by měli být ti, kteří budou buď působit v politických stranách v oblasti marketingu, nebo naopak vyhodnocovat volební výsledky.

Reklama

Výběr článků

Načítám