Hlavní obsah

Ukrajinští uprchlíci měli u přijímacího testu z matematiky méně bodů než Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ukrajinští běženci v Česku měli u jednotných přijímacích zkoušek na čtyřleté maturitní obory z matematiky v průměru horší výsledky než jejich čeští vrstevníci. Ti dosáhli v testu z matematiky průměrně asi 40 procent správných odpovědí, azylanti 28 procent. Vyplývá to z údajů Cermatu, které v pátek poskytl jeho ředitel Miroslav Krejčí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí

Článek

Váleční uprchlíci z Ukrajiny měli z rozhodnutí ministerstva školství zkoušky na střední školu v upravené podobě. Test z češtiny se jim mohl nahradit pohovorem.

Zkouška z českého jazyka a literatury nebyla pro ukrajinské azylanty povinná, pokud o její zrušení požádali při podání přihlášky na střední školu. Znalost češtiny u nich měli pracovníci školy prověřit ústním pohovorem. Písemný test jednotné přijímací zkoušky z matematiky mohly mít děti z Ukrajiny přeložený do ukrajinštiny. Jednotné přijímačky organizované Cermatem se konaly v dubnu.

K přijímacímu testu z matematiky se podle údajů Cermatu přihlásilo 2611 ukrajinských azylantů. Z těch, kteří by chtěli studovat čtyřleté maturitní obory na středních školách v Česku, se dostavilo 2505. V průměru dosáhli v testu z matematiky o 12 procentních bodů horších výsledků než ostatní žáci, uvedl Krejčí.

V českých školách se na konci března učilo 51 281 ukrajinských uprchlíků

Věda a školy

Podle dat ministerstva se v českých mateřských, základních a středních školách na konci března učilo 51 281 ukrajinských uprchlíků, což bylo 2,8 procenta všech žáků. Celkem české MŠ, ZŠ, SŠ a konzervatoře navštěvuje v tomto školním roce 1 850 751 dětí a mladých lidí. Nejvíce Ukrajinců se vzdělává ve školách základních, a to necelých 40 tisíc.

K jednotným zkouškám z češtiny na čtyřleté obory se letos podle Cermatu přihlásilo 86 488 lidí, z nichž se k testům dostavilo 85 063 zájemců. Na matematický test se přihlásilo včetně ukrajinských běženců celkem 89 563 uchazečů, přičemž asi 1500 jich nakonec nepřišlo.

Nikoli ověřit znalosti, ale roztřídit uchazeče

Uchazeči měli správně v průměru 55,6 procenta testu z českého jazyka a 39,9 procenta v matematice. Proti loňskému roku je letos průměr v češtině o 0,1 procentního bodu horší a v matematice o 5,6 procentního bodu horší.

U jednotných přijímaček z matematiky se školáci zhoršili, čeština beze změn

Věda a školy

Průměrné počty bodů se ale podle některých odborníků nedají meziročně moc porovnávat, protože obtížnost zkoušek se může rok od roku lišit. Úkolem přijímacích zkoušek podle expertů na vzdělávání není ověření úrovně znalostí, ale roztřídění uchazečů.

Na maturitní obory středních škol, víceletá gymnázia a nástavby se letos podle Cermatu přihlásilo rekordních 116 031 dětí. Je to o čtvrtinu víc než před šesti lety, kdy se centrálně zadávané zkoušky konaly poprvé. Mnozí odborníci na vzdělávání proto upozorňovali na to, že zájemců o studium bude výrazně víc než přijatých.

Rozdíl v přijetí na gymnázium v Praze a mimo hlavní město činí i desítky bodů

Věda a školy

Na gymnázia schopnosti mají, ale místa nejsou

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám