Hlavní obsah

Učitelé na Karlovarsku jsou stále nejméně kvalifikovaní v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Kvalifikovanost učitelů škol v Karlovarském kraji meziročně mírně stoupá, ale stále je nejnižší z krajů České republiky. Na základních a středních školách je v současné době shodně jen 68 procent učitelů, kteří mají dostatečnou kvalifikaci.

Článek

Bez vysoké školy, která by byla v kraji, ale bude i do budoucna obtížné podíl kvalifikovaných učitelů zvyšovat, řekl krajský radní pro oblast školství Vratislav Emler.

"Snažili jsme se navázat spolupráci s několika vysokými školami, ale zatím bez úspěchu. Školy nemají příliš zájem zřídit pobočku v Karlovarském kraji. Je to navíc administrativně a legislativně velmi komplikované," uvedl Emler.

Nejvyšší kvalifikovanost je v Karlovarském kraji na mateřských školách, celých 89 procent. I to je ale pod republikovým průměrem, který je 92 procent. Situace na základních a středních školách je ale dlouhodobě velmi špatná. Zatímco v Česku je na základních školách kvalifikovanost na úrovni 85 procent a středních školách ještě o procento vyšší, v Karlovarském kraji je 68 procent. Za poslední tři roky sice kvalifikovanost na obou typech škol v kraji vzrostla o více než tři procenta, ale i tak mají školy velký problém zajistit kvalifikovanou výuku.

Navíc celá čtvrtina učitelů bez odpovídající kvalifikace zatím nezačala studovat. Přitom nebýt loňské novely, měli mít učitelé už letos doplněnou kvalifikaci nebo alespoň započaté studium. Novela ale termín posunula do roku 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám