Hlavní obsah

Kukačka dovede do cizího hnízda snést vejce během čtyř vteřin a zmizet

Ani urputná obrana hnízda rákosníkem velkým kukačku od snesení vejce neodradí. Prokázali to ornitologové z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR – podařilo se jim nashromáždit zatím největší sbírku videí kukačky obecné přímo při činu. Záznamy odhalily, že pokud je kukačka napadena rákosníkem, snaží se snášení urychlit. V extrémním případě snesla vejce za pouhé čtyři sekundy.

O kukačce oba rákosníci vědí a útočí na ni. Kukačka z hnízda bere vejce, následně snáší svoje a hned odlétáVideo: Ústav biologie obratlovců AV ČR - Václav Jelínek, Marcel Honza

 
Článek

Kukačka obecná je známá parazitickým způsobem života, při němž snáší svá vejce do hnízd jiných druhů ptáků. Mládě kukačky pak krátce po vylíhnutí vytlačí zbývající vejce či mláďata z hnízda ven a získá tak veškerou péči hostitelů jen pro sebe.

Foto: Oldřich Mikulica

Rákosník velký odhání kukačku z blízkosti svého hnízda.

Jedním z často využívaných hostitelských druhů je rákosník velký, pták velikosti většího vrabce, který hnízdí v rozsáhlejších rákosinách rybníků.

Samice kukačky nejprve sleduje hostitelský pár – snaží se nalézt hostitelské hnízdo a ve správný okamžik do něj snést své vlastní vejce. Dosud ale nebylo známo, co přesně se během snášení v hnízdě odehrává.

Agrese a hrozba úmrtí kukačku neodradí

Zákulisí celého procesu nyní zdokumentovali vědci v čele s Václavem Jelínkem a Marcelem Honzou a pomocí videonahrávek podrobně popsali chování kukaček přímo při činu.

Analýza víc než 150 jednotlivých záznamů parazitování ukázala, že už tak extrémně rychlé snášení vajec samic kukačky může uspíšit agresivní reakce hostitelů, v tomto případě rákosníků velkých.

Kukačku hostitelé „nenačapou“ a je v hnízdě dlouhou dobu. V klidu vezme vejce, snese vlastní a odlétáVideo: Ústav biologie obratlovců AV ČR - Václav Jelínek, Marcel Honza

Když se kukačka k hostitelskému hnízdu přiblížila nepozorovaně, trvala jí parazitace v průměru 16 vteřin. Pokud ji napadl rákosník, doba se snížila na pouhých osm. V extrémním případě stihla kukačka snést vejce za poloviční čas, pouhé čtyři sekundy.

Foto: Oldřich Mikulica

Samice kukačky parazituje hnízdo rákosníka velkého, který se jí v tom neúspěšně snaží zabránit.

Napadení rákosníkem sice může vést až ke smrti kukačky, videa však ukázala, že ani velmi brutální útoky, kdy rákosníci sedí kukačce na zádech a zuřivě ji klovou do hlavy, jí ve snesení vejce nezabrání.

Kukačka parazituje v okamžiku, kdy samice rákosníka sedí na hnízdě. Rákosníci opět útočí, podaří se jim vyrazit kukačce vejce ze zobáku. To spadne zpátky do hnízdaVideo: Ústav biologie obratlovců AV ČR - Václav Jelínek, Marcel Honza

„Zároveň jsme ověřili, že průběh samotného parazitačního aktu je vysoce ritualizovaný proces. Samice kukačky po příletu na okraj hnízda uchopí jedno z vajec, které se v hnízdě nachází, a až poté snáší svoje vlastní. Hledání vejce, které by mohla samice odnést, provádí kukačka vždy, a to i tehdy, pokud na ni hostitelé útočí či je hostitelské hnízdo prázdné. Jedná se tedy o zjevně naprosto zásadní součást její parazitické životně strategie,“ popsal Jelínek.

Ptákem roku vyhlásili ornitologové „malého orla” – káně lesní

Věda a školy

Výzkum tak podle Akademie věd významně rozšiřuje povědomí o chování kukaček i jejich hostitelů přímo během parazitace.

Foto: Oldřich Mikulica

Při nepozorovaném přiblížení má samice kukačky na všechno mnohem více času.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám