Hlavní obsah

Týmová práce zvyšuje výkon zaměstnanců, potvrzuje studie

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolupráce na pracovišti může efektivně motivovat zaměstnance k lepším pracovním výkonům. Vyplývá to z nejnovější studie výzkumníků ze Stanfordovy univerzity v USA, publikované v odborném časopise Journal of Experimental Psychology. Týmová práce sice již je zavedená v mnoha firmách, podle personalistů se však jedná především o nadnárodní koncerny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zaměstnanci jsou produktivnější, pokud mají pocit, že pracují na určitém úkolu společně. Studie tak potvrzuje, že vědomí týmové spolupráce a pocit sounáležitosti zvyšují produktivitu a motivaci zaměstnanců.

Tvrzení výzkumníci prokázali prostřednictvím pěti různých experimentů. Lidé, kteří si mysleli, že pracují v týmu, pokračovali v plnění náročného úkolu o 48 až 64 procent více, projevovali rovněž větší zájem o práci a nebyli při práci tak unavení.

Maximálně využít potenciál každého zaměstnance

Týmovou práci má v současnosti zavedenou už mnoho firem, přesto se dle personalistů jedná především o nadnárodní koncerny. Mezinárodní firmy si více uvědomují, že jedním z předpokladů úspěšnosti v současných konkurenčních podmínkách je schopnost maximálně využít produktivitu každého pracovníka, čemuž spolupráce napomáhá.

„Spousta firem si ale týmovou práci často zaměňuje za skupiny, které vznikly z administrativního rozhodnutí. To ale není totéž, tyto týmy nevykazují žádné znaky ani společné cíle,“ vysvětlila personalistka Gabriela Kodenková ze společnosti Talentica, která se specializuje na nábor technicky zaměřených pracovníků.

Budování týmu musí být podle Kodenkové systematickou činností, která může trvat jeden až dva roky. Lidé musejí cítit, že jsou součástí týmu. Musejí také věřit, že jako tým jsou schopni vyprodukovat více, než kolik by dělal pouhý součet jejich individuálních výkonů.

Až příliš velký tým může být problém

Důvody, kvůli kterým se firmy rozhodují pro zavedení týmové práce, jsou různé. Některé chtějí týmovou prací zvýšit produktivitu a flexibilitu, jiné chtějí snížit přesčasy, rozběhnout systém zlepšování či nastartovat změnu firemní kultury. Problémy nicméně mohou podle expertů nastat i tehdy, je-li tým příliš velký.

„Kvůli tomu může docházet k vytváření různých podskupin, mohou se zvýšit nároky na řízení týmu, může se také vytratit společný týmový duch. Nebezpečí může představovat i sdílená zodpovědnost v týmu, která mívá za následek nižší zodpovědnost osobní. Existuje rovněž riziko neztotožnění se s cílem a riziko selhání, když týmový lídr není schopný vést lidi,“ doplnila Kodenková.

Jak potvrdil už dříve šéf personální agentury Adecco ČR Ondřej Wysoglad, mladá generace se chce podílet na chodu firmy – a právě s důrazem na týmovou spolupráci.

Reklama

Související články

Mladí stojí o zkušenosti starších

Generace narozená na přelomu tisíciletí, takzvaní mileniálové nebo, jak se jí také říká, generace Y, má velké ambice, chce větší nezávislost a během několika...

Výběr článků

Načítám