Hlavní obsah

Třináctileté Britce s leukémií zachránila život inovativní léčba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští lékaři o víkendu na odborné konferenci představili inovativní léčbu leukémie, kterou považují za revoluční pokrok v medicíně. Dívka, u níž nezabíraly žádné formy léčby, se před rokem dostala do péče týmů zdravotníků z londýnské dětské nemocnice Great Ormond Street Hospital (GOSH). Díky genové terapii se z terminálního stadia zhoubné rakoviny dostala do remise a je v podstatě vyléčená.

13leté Britce s leukémií zachránila život nová technologieVideo: AP

 
Článek

Třináctileté Alysse diagnostikovali obzvlášť agresivní formu leukémie loni v květnu. Chemoterapie ani transplantace nezabíraly, zbývala už jen paliativní péče. Podle agentury AP se její nemoc zdála nevyléčitelná.

Podle agentury AFP se ale dívka zúčastnila klinických testů a po 28 dnech byla v remisi, tedy bez zjevných příznaků nemoci, a úspěšně podstoupila druhou transplantaci kostní dřeně.

První známá pacientka s touto léčbou

Alyssa se stala podle nemocnice první známou pacientkou, která byla léčena technologií, jež lékařům umožnila vlastně změnit strukturu její DNA a vytvořit tak „živý lék“, který mohl bojovat s jejími rakovinnými buňkami, píše AP.

Lékaři tedy při experimentální léčbě zasáhli do DNA, konkrétně vzali od zdravého dárce tzv. T-lymfocyty, které mají na starosti buněčnou imunitu, a „naučili“ je pomáhat Alyssinu tělu. Dostala tak jako první člověk modifikované T-lymfocyty.

Lékaři své poznatky představili na výročním setkání Americké hematologické společnosti.

„Jedná se o skvělou ukázku toho, jak můžeme díky odborným týmům a infrastruktuře spojit špičkové technologie v laboratoři s reálnými výsledky pro pacienty v nemocnici,“ konstatoval podle serveru BBC News imunolog Waseem Qasim z GOSH.

Lékaři dávali ženě dva měsíce života, experimentální léčba ji zachránila

Zdraví

Tým českých vědců přišel s kombinací léků na leukemii

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám