Hlavní obsah

Roboti si to ve Zlíně rozdávali v sumo a ve sledování čáry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestý ročník populární celostátní soutěže robotů nazvané Robogames se v úterý uskutečnil v prostorách Fakulty aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně. Roboti soutěžních týmů mezi sebou svedli souboje v několika disciplínách jako například robosumo, sledování čáry či robot uklízeč.

„Robogames“ ve ZlíněVideo: Novinky

 
Článek

„Soutěže v robosumo a sledování čáry jsou již celosvětově známé a pořádají se v nich mistrovství republiky i světa. Naše soutěž je zařazena také do soutěže Robo Lego liga, která se pravidelně koná na různých místech Česka,“ vysvětlil děkan fakulty Jiří Vojtěšek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Soutěžící připravují své roboty pro jednu z disciplín nazvanou robosumo. Roboti se při ní vytlačují z kruhu.

Jedním ze soutěžících byl i třináctiletý Vojtěch Tlusták ze Zlína. „Je to už můj druhý robot. Sestrojil jsem ho teprve v sobotu. Táta ve středu slyšel, že se bude konat Robogames, tak jsem se domluvil s panem učitelem ve škole, který sehnal součástky, v sobotu jsem jej seskládal a dnes ráno před závody doprogramoval. Takže je to taková hurá akce,“ řekl Vojta Novinkám a Právu.

Nakonec se se svým robotem v disciplíně robosumo, kdy se z kruhu vytlačují dva roboti navzájem, dostal až do finále ve své kategorii.

Studenti ostravského gymnázia založili firmu, vyrábí potítka do podpaží

Věda a školy

Dálkové řízení robotů nebylo povoleno

Všechny disciplíny vyžadovaly autonomní roboty, dálkové řízení robotů člověkem nebylo dovoleno.

„Cílem Robogames je dát žákům, studentům a jejich pedagogům motivaci pro další rozvoj jejich dovedností a poskytnout jim místo a čas pro setkání a výměnu zkušeností,“ přiblížil organizátor soutěže Tomáš Dulík.

Soutěžící si k závodům přinesli vlastní roboty, které většinou sestavili ve svých kroužcích. Museli je naprogramovat a na soutěž dokonale připravit, aby obstáli v konkurenci dalších robotů.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Jednou ze soutěžních disciplín bylo sledování čáry.

Nic se nesmí ponechat náhodě, příprava je důležitá. Robot musí fungovat přesně tak, jak ho studenti naprogramují. Příprava robota však není snadná záležitost a běžně vyžaduje měsíce příprav a optimalizací.

„Výroba robota pro sledování čáry nám zabrala asi tři měsíce. Nejtěžší byla kalibrace senzorů a odhalení chyb v hardwaru a softwaru,“ uvedli studenti Bruno a Pavel.

Robotické kroužky jsou stále oblíbenější na mnoha základních a středních školách, které robotiku zařazují do osnov předmětu informatiky.

Místo lékárníků třídí v Ostravě léky supermoderní automat

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Fakulta aplikované informatiky

Reklama

Výběr článků

Načítám