Hlavní obsah

Velké Tauridy letos rozsvěcují oblohu jako Měsíc v úplňku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorický roj Tauridy má v těchto dnech své nejlepší období pro pozorování, pokud to tedy umožňuje počasí. Video s vrcholem roje, které zprostředkovala agentura Reuters, nabízí záběry pořízené tento pátek z města Jamakita v japonské prefektuře Kanagawa. Podle českého astronoma je letošní aktivita Taurid mimořádná. Roj poskytuje podívanou ve formě velmi jasných meteorů, tzv. bolidů.

Meteorický roj Tauridy nad JaponskemVideo: @Ha_M42 via Spectee, AP

 
Článek

„Aktivita Taurid je letos opravdu mimořádná, což jsme ostatně i čekali podle modelové předpovědi,“ sdělil Novinkám Pavel Spurný z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd ČR ve středočeském Ondřejově.

Cesta vybraného meteoru

Astronom Spurný, který je rovněž vedoucím Evropské bolidové sítě, zaslal v pátek Novinkám i jeden poměrně aktuální snímek velmi jasné Tauridy, kterou pořídila ondřejovská stanice zmíněné bolidové sítě v neděli 30. října.

Tauridy vrcholí ve formě zářivých bolidů. Je jich však málo

Věda a školy

„Tento konkrétní bolid jsme zaznamenali na většině našich stanic, nicméně příslušný snímek (výřez z celooblohového snímku) je z Ondřejova, který byl dráze bolidu nejblíže. Přerušování světelné stopy – 16krát za sekundu – je způsobeno elektronickou clonou a umožňuje nám určit rychlost a brždění bolidu při jeho průletu atmosférou,“ popsal odborník.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Výřez z celooblohového snímku, který pořídila ondřejovská stanice Evropské bolidové sítě v neděli 30. října.

Na snímku bolid začíná svítit v souhvězdí Kasiopeji, prolétá souhvězdím Kefea a končí v souhvězdí Draka. Radiant ovšem leží v souhvězdí Býka (latinsky Taurus – v levém spodním rohu obrázku), podle něhož je tento meteorický roj pojmenován.

„Ve skutečnosti bolid začal svítit ve výšce 106,2 km a pohasl ve výšce 53,9 km nad zemským povrchem. V maximu dosáhl jasnosti -12.7 magnitudy, což je jen o málo víc, než je jasnost Měsíce v úplňku,“ pokračoval Spurný.

Nedělní bolid měl prakticky totožnou dráhu ve Sluneční soustavě jako těleso 2015 TX24, které zmiňujeme v našem článku z roku 2017 jako ukázku možného nebezpečí, které pro nás od tohoto sice méně aktivního, ale na velká tělesa nápadně bohatého roje plyne
Pavel Spurný, astronom

Tento původně necelý jeden kilogram vážící úlomek komety Encke vstoupil podle něj do atmosféry rychlostí 33 km/s a během letu zcela shořel.

„Mimochodem tento bolid, který letěl přesně ve 23:17:04,3 až 23:17:06,6 SEČ (trvání tedy 2,3 s), vidělo poměrně dost lidí. Hodně z nich nám svá pozorování nahlásilo,“ poznamenal.

Češi se podíleli na odhalení tvaru a orientace extrémně horké hmoty kolem černé díry

Věda a školy

Frekvence Taurid jako takových je poměrně malá, obvykle 5–10 „kousků“ za hodinu. „A jejich maximum je ploché a nevýrazné a ani hodinový počet viditelných meteorů není vysoký, je to kolem 10 meteorů za hodinu – na rozdíl např. od srpnových Perseid, které mají kolem 100 meteorů za hodinu. Co je ale pro Tauridy typické, jsou jasné meteory – bolidy,“ vysvětlil pro Novinky ve čtvrtek tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan.

„Česká hvězdářská ročenka uvádí první listopadový týden jako zvýšenou možnost spatřit jasný bolid z roje Taurid,“ dodal Suchan.

Až nebezpečně velké objekty

Tauridy jsou vlastně komplexem dvou meteorických rojů: Jižní Tauridy (v činnosti od 10. září do 20. listopadu) a Severní Tauridy (v činnosti od 20. října do 10. prosince).

Mateřskou kometou jižní větve je krátkoperiodická kometa 2P/Encke (vrací se ke Slunci za 3,3 roku), která prosvištěla kolem naší hvězdy v létě 2020 a znovu se vrátí v říjnu 2023. Severní větev má zřejmě na svědomí drolící se asteroid 2004 TG10.

Český astronom k vychýlení asteroidu: Metoda funguje, v budoucnu může odvrátit hrozbu

Věda a školy

Také podle astronoma Suchana jich je letos hodně jasných. Připomněl i pár let staré zjištění – tuzemští vědci podrobně analyzovali 144 bolidů meteorického roje Taurid zachycených v roce 2015 onou Evropskou bolidovou sítí řízenou z observatoře v Ondřejově.

Ukázalo se, že zvýšená aktivita Taurid v roce 2015 byla způsobena meteoroidy, které dohromady tvořily dobře definovanou strukturu ve Sluneční soustavě. Porovnání drah navíc ukázalo, že tato „nová větev Taurid“ obsahuje též přinejmenším dvě planetky o velikosti 200 až 300 metrů.

Češi objevili nové meteoroidy, které se mohou srazit se Zemí

Věda a školy

Je velmi pravděpodobné, že je v ní přítomno i mnoho dosud neobjevených planetek o rozměrech desítek metrů nebo i větších. Nebezpečí srážky s asteroidem tak výrazně narůstá každých několik let, když se Země s tímto proudem meziplanetárního materiálu potkává, upozornila tisková zpráva Astronomického ústavu AV ČR z roku 2017.

Foto: Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR

Detailní pohled na dvě nejjasnější Tauridy nad Polskem vyfotografované analogovou automatickou kamerou na stanici Polom v noci z 31. října na 1. listopadu 2015 (celonoční expozice).

Spurný ještě pro Novinky doplnil, že ten aktuální výše popisovaný bolid patřil k té „nové větvi“ Taurid z roku 2015, kterou s kolegy objevili.

„A co je ještě zajímavější, tento nedělní bolid měl prakticky totožnou dráhu ve Sluneční soustavě jako těleso 2015 TX24, které také zmiňujeme v našem článku jako ukázku možného nebezpečí, které pro nás od tohoto sice méně aktivního, ale na velká tělesa nápadně bohatého roje plyne,“ uzavřel astronom Spurný.

Reklama

Výběr článků

Načítám