Hlavní obsah

Stipendium od kraje získají učni více oborů

Právo, Miroslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radní Olomouckého kraje se rozhodli rozšířit seznam oborů, jejichž studenti mohou od hejtmanství získat učňovské stipendium. Nově bude kraj od příštího školního roku vyplácet peníze mj. i učňům v oborech kominík, výrobce potravin se zaměřením na výrobu cukrovinek a jemný mechanik-optik.

Foto: Profimedia.cz

Podporu kominíků vítá cech kominíků i úřad práce.

Článek

Kraj tak zareagoval na požadavek zaměstnavatelů, kteří obtížně shánějí pracovníky s touto specializací a ve dvou případech vyhověl přímo požadavkům konkrétních firem. Učňovská stipendia byla zavedena před dvěma lety. V nynějším školním roce je mohou získat učni 20 oborů.

„Po zavedení stipendií se zájem o ně zvýšil zhruba o pětinu. Stipendia nyní pobírá 660 studentů a letos na ně máme v rozpočtu vyčleněno 7,1 miliónu korun,“ řekl novinářům náměstek olomouckého hejtmana Pavel Sekanina (ODS).

Rozšíří možnosti studia

Kominíkem se mohou zatím zájemci vyučit v Olomouckém kraji jen ve Střední škole stavební a podnikatelské v Olomouci-Chomoutově. V příštím školním roce tuto možnost nabídne i Střední škola polytechnická v Olomouci. Podle Sekaniny podporu kominíků vítá cech kominíků i Úřad práce.

Na žádost výrobce cukrovinek společnosti Nestlé hejtmanství podpoří i obor výroba potravin se zaměřením na výrobu cukrovinek. V případě stipendií pro obor jemný mechanik-optik vyšel kraj vstříc požadavku přerovské Meopty.

Již nyní mohou využívat stipendií například učni v oborech výrobce kožedělného zboží, potravinářské práce, budoucí mechanici-opraváři motorových vozidel, strojní mechanici, obráběči kovů, klempíři, zedníci, tesaři, elektrikáři, malíři, truhláři či pekaři.

Podpořit zájem o učební obory

Cílem stipendií je podle Sekaniny podpořit zájem žáků devátých tříd základních škol o učební obory, které se potýkají s nedostatkem zájemců, přestože o jejich absolventy je na trhu práce velký zájem.

Za splněnou docházku, dobrý prospěch v rámci odborného výcviku a bezproblémové chování dostávají učni v prvním ročníku studia měsíčně 300 korun, ve druhém 400 korun a ve třetím 500 korun. K tomu mají na konci školního roku po splnění podmínek nárok na jednorázový příspěvek 1500, 2500 a 5000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám